fbpx

Биография

Виолета Вълчева

Пленена от арабската музика и омагьосващите движения, Виолета Вълчева се влюбва в ориенталския танц от пръв поглед.

Обучение

Първата й среща с танца е на един от семинарите на Евелина Папазова. Музиката, движенията и интерпретацията на преподавателката я грабват на мига.  Около две години изучава танца заедно с Евелина и асистентката й Бояна Петрова.

По-късно продължава обучението си основно в чужбина, където посещава часовете на едни от най-добрите преподаватели, танцьори и хореографи на нашето съвремие –  Халед Махмуд, Тито Сеиф, Юсри Шариф, Мохамед Шахин, Гамал Сеиф, Мохамед Казафи, Ранда Камел, Уаел Мансур (Египет), Маюди Султан (Мароко) Мерседес Нието (Унгария), Несма (Испания), Лейла (Сърбия), Принц Каямер (Гърция), Анна Борисова (Русия) и много други.

По време на многобройните си пътувания Виолета усъвършенства техниката си и задълбочава познанията си за  стиловете, произхода и историята на ориенталския танца. Изучава класически египетски стил и съвременните му интерпретации; балади, шааби, фолклорни стилове от Египет (саиди, хагала, нубийски танц, гауази, бамбути, муашахат, сиуа, фелахи), фолклорни стилове от други части на Близкия Изток (халижи, ираки, дабке); арабските ритми, танц със сагат, мелая леф, воали и други аксесоари в танца.

През  2014 г. участва във фолклорния курс  Journey Through Egypt  1&2  („Пътешествие през Египет” – част 1 и 2), посветен на различните фолклорни области и фолклорни танци в Египет. Тогава посещава и SHRQ – симпозиум за музика, танци и история на Египет и Арабския Залив.

През 2015 г. участва във фолклорния курс Mahmoud Reda Dance Legacy, където изучава техниката на Махмуд Реда – основоположник на танцовия театър в Египет и сценичните египетски фолклорни танци.

Постижения и награди

Виолета гостува на национални и международни сцени, участва в телевизионни предавания по БНТ, БТВ и Нова Телевизия и има собствена ориенталска шоупрограма в арабски ресторанти и клубове в София.

Носител на втора награда в професионална категория на международен фестивал Ориент Ел Хоб (2014) и финалист в професионална категория и категория за най-добра група заедно с Violeta Dance Company на международния фестивал Вълшебен свят (2013).

През 2015 г. е поканена за съдия на Европейска отворена купа по Белиденс.  

Подготвя и организира партита и спектакли с ориенталски танци. През 2013 г. е ко-организатор на първия български фестивал по ориенталски танци Layali Bulgaria заедно с Евелина Папазова.

През 2017 г. е  преподавател и съдия на международния фестивал по ориенталски танци Hezz Ya Wezz.

 

Ако желаете да видете още видеа посетете Видеогалерия.

Преподавател и хореограф

Виолета преподава от 2011 г. насам, като през 2014 г. създава школа по ориенталски танци Badriya. Заедно с това сформира и Violeta Dance Company – група, в която се изявяват напредналите ученички от школата.

Като преподавател, целта й е да представи богатството на арабските танци и музика, разнообразието от стилове с техните традиционни и съвременни форми в контекста на самата култура. Не по-малко важно за нея е да научи посетителките да изразяват (и приемат) себе си и чрез танца. 

В школата може да посетите уроци в група, индивидуални занимания, както и интензивни семинари и презентации на различни и интересни теми.

Виолета не спира да обогатява знанията и да усъвършенства уменията си, посещавайки редовно фестивали и семинари по ориенталски танци в страната и чужбина. Черпи вдъхновение от класическия египетски танц и разнообразните фолклорни  стилове.