5 звезди на египетската шааби музика, които ще ви накарат да танцувате

5 zvezdi na egipetskata shaabi muzika koito she vi nakarat da tancuvate - blog - orientalski tanci s violeta valcheva

Шааби е една от тези египетски думи, чиито смисъл се променя в зависимост от това кой, къде, кога и в какъв контекст я употребява. В текста отдолу шааби означава две неща:

  1. Шааби – социална класа, най-бедната и необразована част от обществото, която живее в гетата в Кайро.
  2. Шааби – музикалният жанр, който създават певците и музикантите шааби и се харесва на хората шааби.

Музиката шааби е любимия ни жанр, когато стане дума за ориенталско парти или шоу. Песните звучат весело, танцувално и повдигат настроението, а аудиторията ги харесва и се забавлява. Може да се говори много за всичките значения на думата шааби, шааби хората и шааби музиката, но целта на този текст е да ви запознае с едни от най-обичаните шааби звезди.  

Приятно четене и слушане!

1. Ахмед Адауия – „бащата“ на шааби музиката

Звездата на Ахмед Адауия (Ahmed Adaweya) изгрява в началото на 70-те години на 20-ти век. По това време той вече живее в Кайро и работи в кафенетата на ул. Мохамед Али, в близкото минало известна като улицата на артистите. Ахмед Адауия се прочува с изпълненията си на мауал (гласова импровизация в началото на песента) и бързо става любим певец в общността си. Текстовете на песните му често адресират социални проблеми и отправят критика към управляващите, поради което забраняват музиката му в националните радио и телевизия. Въпреки това Ахмед Адауия става изключително популярен благодарение на касетите, чрез които гласът му достига до масите. Неговата поява на музикалната сцена вдъхновява редица певци, които творят в същия стил и за същата аудитория.

Някои от песните на Ахмед Адауия са много близо до традициите на балади музиката, поради което понякога могат да бъдат категоризирани и като балади. Пример за такъв тип песен е Bint El Sultan.

Ahmed Adaweya – Bint El Sultan

2. Хаким – шааби звездата, която всъщност не е шааби

Хаким (Hakim) е роден през 1962 година и започва певческата си кариера в родния си град Магага, който се намира в делтата на р. Нил. За  разлика от повечето шааби певци, Хаким не е с шааби произход. Известният певец е син на кмета на града и не се сблъсква с предизвикателствата, които стоят пред хората шааби. Премества се в Кайро, за да учи в университет под влияние на баща си, но съдбата му е отредила да е един от най-известните египетски певци на международната сцена.  

Неговата шааби музика звучи по-модерно отколкото шааби музиката на предшествениците му и акцентира повече върху весели текстове и мелодии. Хаким изнася концерти по цял свят, негови песни са включени в холивудски продукции и има дуети със западни изпълнители.

Хаким е най-ярката шааби звезда на 90-те години и една от най-известни му песни е Wala Wahed.

Hakim – Wala Wahed

3. Саад Ел-Сугайр - най-добрият шааби певец сред актьорите и най-добрият актьор сред шааби певците

Саад Ел-Сугайр (Saad El Soghayar) е известен шааби певец и актьор, роден през 1970 г. в емблематичния за Кайро шааби квартал Шубра. Кариерата му се развива шеметно след като се появява като певец и актьор във филм на един от най-влиятелните продуценти в Египет. Певецът става популярно лице от екрана след 2006 година и до момента участва в над 30 продукции. Неговата музика е гаранция за успех на филмите и сериалите, в които има роля и често може да го видим в клипове с легендарната танцьорка Дина. 

Звездният дует Саад Ел-Сугийр и Дина в песента му Al Enab

4. Буси – примата на шааби музиката през последното десетилетие

Буси (Bosy) е популярна египетска шааби певица и актриса, която е родена през 1981 година. Започва кариерата си още като тийнейджър в нощните клубове в Кайро. През 2012 година голяма популярност й донася песента й “Ah Ya Donya”. Буси става разпознаваемо лице и е желано присъствие в много филми, сериали и телевизионни програми. Много често може да я видим в комичен дует с Махмуд Ал-Лейси.  

Busy and Mahmoud El Leithy – Abdo

5. Ока и Ортега – едни от първите звезди на махраган

Махраган е популярна музика, която води началото си от гетата на Кайро. Произлиза от шааби музиката, но мнозина са на мнение, че се обособява като самостоятелен жанр. Текстовете са провокативни, хумористични, безсмислени или могат да разказват за проблемите на шааби хората.

Махраган е прецедент, т. като за разлика от шааби музиката надскача класовата разлика – хора с всякакъв произход и образование харесват тази нова музикална тенденция. Махраган може да бъде чут както на сватбите на улицата в най-бедните квартали, така и на сватбите в петзвездните хотели и нощни клубове.

Едни от първите най-известни изпълнители на махраган са Ока и Ортега (Oka & Ortega).  Безспорен хит е песента им El 3ab Yalla. 

Oka & Ortega – El3ab Yalla

Ако желаете да научите повече за шааби хората, как възниква и  как се променя шааби музиката през годините, вижте предстоящия модул в Ракс Академия – Шааби.

5 звезди на египетската шааби музика, които ще ви накарат да танцувате
Обратно към категория - Арабска музика