Ориенталски танци за напреднали с Виолета Вълчева – 05.01.2017 г.

От 05 януари 2017 г. подновяваме часовете по ориенталски танци за напреднало ниво. Този час е подходяща за вас ако имате поне две години опит с ориенталските танци. Занятията ще се провеждат всеки четвъртък от 20:30 до 22:00 ч. в зала Плей Спорт Център.

Часът се състои от две части и през следващите три месеца ще усъвършенствате танцувалните си умения в следните теми:

Част I – Класически ориенталски стил – ще разучим няколко различни и интересни комбинации, които могат да намеря място във ваша собствена хореография. Ще обърнем специално внимание на ритмите, мелодията и динамиката на движенията, както и на прецизното им изпълнение.

Част II – техника и комбинации в стил Махмуд Реда – ще се занимаваме с основна техника в стила на Махмуд Реда. Ще научите нови движения, красиви и елегантни комбинации, които ще допринесат за развитието на вашия собствен стил на танцуване, както и ще работим върху координацията в пространството.

Легендарен танцьор и хореограф, Махмуд Реда е създател на сценичните египетски фолклорни танци и основател на първата фолклорна трупа на Египет през петдесетте години на 20 в. Приносът му за танцовото изкуство на Египет е огромен и няма еквивалент до момента. Вдъхновен от холивудските филми по онова време и от красотата на фолклорните танци на страната му, Махмуд Реда създава собствен уникален стил, характерен с елегантните си и изчистени движения. В своите хореографии той пресъздава образи на разнообразни персонажи от ежедневието от различните области на Египет, пренасяйки духа и енергията им на сцената.

Съвсем естествено Махмуд Реда повлиява силно и облика на класическия ориенталски танц , който познаваме ние. Движения, стъпки и комбинации в стил Реда са често срещани в танца. Едно от обясненията за това е, че голяма част от известните египетски танцьори и преподаватели в един или друг момент от кариерата си са били част от трупата на Махмуд Реда.

През 2015 г. преминах обучение в курса Mahmoud Reda Dance Legacy – организиран от Несма (бивш член на трупата), което много обогати перспективата ми за ориенталския танц. За да израстваме като танцьори е важно да познаваме традициите и историята на нашето любимо изкуство, поради което реших да споделя с вас знанията ми по темата. 🙂

За информация, въпроси и записвания:
Badriya Oriental Dance School
badriyaorientaldance@hotmail.com

Ориенталски танци за напреднали с Виолета Вълчева – 05.01.2017 г.