Ракс Академия 3

Ракс Академия 3 – Махмуд Реда

Здравейте, имаме удоволствието да ви поканим на третото събитие от Ракс Академия!Ракс Академия е проект, чиято цел е да даде цялостен образ и конкретна информация за египетските танци под формата на презентации и семинари по танци. Предстоящото събитие е на 27.05.2018 г. (неделя) в студио Ка Пинка (ул. Екзарх Йосиф 86, ет. 3).

Предмет на третата Ракс Академия е творчеството на една от най-значителните фигури на египетския танц – Махмуд Реда. Иноватор и гений в областта си, той поставя началото на танцовия театър в Египет през 1959 г. Приносът му е огромен – разпространява фолклорните традиции и танци в Египет, като ги интерпретира чрез хореографиите си; повлиява стилистично ракс шарки, като усъвършенства според неговите естетически виждания някои от движенията; успява да промени нагласата на египтяните за танца, за да започнат да го приемат като изкуство; вдъхновява създаването на множество фолклорни и театрални танцови трупи след появата си, и това съвсем не изчерпва постиженията му.  Той, заедно със сценичната му партньорка Фарида Фахми и членовете на трупата са изнасяли представления в държави от всички краища на света.

11:00 – 12:30  – Махмуд Реда – презентация

В първата част на академията ще проследим създаването на трупата на Реда и какви са нагласите към танца в Египет преди появяването й. В нашите среди името на Махмуд Реда се свързва предимно с фолклорни танци от различните части на Египет, но всъщност той създава хореографии и в други области. По време на презентацията ще научите кои са те, от къде черпи вдъхновение за тях и много интересни подробности за трупата на Махмуд Реда и методите му на работа. Също така ще разгледаме снимки и видеа от представления на трупата.

13:00 – 15:30 –  Основна техника и комбинации в стила на Махмуд Реда – уъркшоп – смесено ниво

Махмуд Реда повлиява силно облика на ракс шарки. Движения, стъпки и комбинации в стил Реда са често срещани в танца. Едно от обясненията за това е, че голяма част от известните египетски танцьори и преподаватели в един или друг момент от кариерата си са били част от трупата на Махмуд Реда.
По време на уъркшопа ще разучим някои от основните движения в стила на Махмуд Реда в красиви и елегантни комбинации, като едновременно с това работим върху координацията в пространството.

Преподавател – Виолета Вълчева. Преминати курсове и обучения:
2014 г. – лекция на Фарида Фахми (сценичната партньорка на Махмуд Реда) в рамките на SHRQ – симпозиум за история, музика и танци на Египет и Арабския залив.
2015 г. – едноседмично обучение в курса Mahmoud Reda Dance Legacy с преподавател Несма – бивш член от трупата на Реда.

ВАЖНО!!! Местата в залата са ограничени и за да гарантирате своето е нужно да се запишете предварително.
Цени:

Презентация – 20 лв.
Основна техника и комбинации в стила на Махмуд Реда – уъркшоп – 30 лв.
Пакетна цена – 40 лв.

За контакти и записвания:
0887 750 088 – Виолета
badriyaorientaldance@hotmail.com

Или на он-лайн формата ни за контакти:    Домакин на събитието е студио Ка Пинка – уютен остров за жени 🙂
    Адрес: ул. Екзарх Йосиф 86, ет. 3

    Ракс Академия 3