Фолклорни танци в Египет

folklorni tanci v egipet - blog - orientalski tanci s Violeta Valcheva

В Египет съществуват различни стилове фолклорни танци и за всеки географски регион е характерен конкретен стил танц (донякъде може да се направи аналог с фолклорните области в България). Разнообразието от фолклорните стилове се дължи на етнографските особености на хората от всеки регион, като например:

 • Препитание – често зависи от условията и климата в географския регион. Земеделието, например, е основно средство за препитание в делтата и поречието на река Нил, докато бедуините в Източната пустиня са с традиции в отглеждането на камили.
 • Произход – на територията на Египет живеят араби, нубийци, бербери, бедуини, има и население с гръцки корени.
 • Особености на характера – едни групи са по-консервативни от други, имат различно отношение към танците и музиката.
 • Език – в географските региони има местни диалекти, в някои случаи населението говори езици, различни от арабския.
 • Традиционно облекло – понякога облеклото е достатъчно, за да разберем от кой географски регион са хората. Традиционните облекла са в основата на сценичния костюм за фолклорните танци.
 • Фолклорна музика – за фолклорната музика е общовалидно, че текстовете и мелодиите са семпли, свързани с бита на хората и разказват за персонажи от историята им, за любовта към родното място/ страната, важни събития, красива жена и т.н. Фолклорната музика звучи различно във всеки географски регион и някои музикални инструменти и ритми се свързват с конкретни региони.

Тези особености са причина всеки географски регион да има характерни фолклорни танци с определени стъпки и движения.

Фолклорни танци и фолклорни трупи в Египет

В Египет има две основни фолклорни трупи – трупата на Махмуд Реда и Националната фолклорна трупа на Египет. Освен тях съществуват и по-малки фолклорни трупи във всеки географски регион. Фолклорните танци изглеждат различно, когато се изпълняват от местното население и от артистите от фолклорните трупи. Когато фолклорните танци се изпълняват от фолклорни трупи, трябва да имаме предвид следното:

 • Наблюдаваме хореография, която е създадена с цел да бъде интересна за публиката, т.е. фолклорният танц на сцената не е представен с абсолютна точност както биха го танцували хората в социална обстановка.
 • Във фолклорните хореографии са включени стъпки от фолклорните танци, но са добавени елементи и от други стилове, за да се получи танц, който е атрактивен и подходящ за сцена.
 • Фолклорните хореографии много често представят романтична версия на хората от даден регион и е възможно да не включват изобщо движения от този регион. Как разбираме тогава какъв „фолклорен“ танц наблюдаваме? – от облеклото и предмети от бита, които може да са включени в хореографията, а също и от музиката.
 • Фолклорните трупи използват музика от конкретния регион, но често е аранжирана за голям оркестър и звучи много по – богато, отколкото би звучала в реални условия.
 • Фолклорните хореографии понякога са танцов театър – разказват с танц сцена от бита на хората от даден регион и такъв танц не е задължително да съществува наистина, дори и да използват движения от същия регион.

Саиди хореография на Махмуд Реда в изпълнение на Несма и нейната трупа.

Фолклорни танци и ракс шарки (а.к.а бели денс)

Фолклорните танци и ракс шарки не си приличат. Разликите между стиловете са много, като се открояват няколко:

Предназначение

Фолклорните танци са отражение на живота на хората от конкретния географски регион, възникват спонтанно, предават се през поколенията в социална обстановка и се танцуват за забавление, танцуващите и публиката са едни и същи хора.

Ракс шарки е стил, който се танцува от професионални танцьори, публиката (в повечето случаи) не участва в изпълнението, не всички от общността танцуват ракс шарки и стилът е надскочил географския регион, в който се е появил – днес се танцува навсякъде по света.

Движения

Ракс шарки заимства стъпки и движения от фолклорните танци, но начина, по който се изпълняват и цялостната презентация е различна. Докато движенията във фолклорните танци са еднотипни и повтарящи се, то ракс шарки е много богат на движения, които освен от фолклорните танци идват и от други стилове – ауалим, гауази, западни и латино стилове, персийски и турски танци.

Любим фолклорен стил на ориенталските танцьорки е т. нар. саиди. Саиди в изпълнение на танцьори на ракс шарки изглежда различно, отколкото когато танцуват местните хора или фолклорни танцьори.

Музика

Фолклорната музика се предава от уста на уста, не е ясно кога се е появила и не е композирана специално за конкретен танц. Музикалната структура и текстовете са семпли и използват няколко ритми, типични за географския регион. Фолклорната музика се свири от фолклорни музикални инструменти.

Музиката, на която се танцува ракс шарки е предимно композирана, понякога за конкретна танцьорка, свири се от големи оркестри, в които са включени градски египетски инструменти, както и западни музикални инструменти. Някои текстове на песните са поезия от най-висок ранг, като например част от песните на Ум Кулсум.

Костюми

Ракс шарки обикновено се танцува с костюм от две части, т. нар. бедла. Когато обикновените хора танцуват фолклорните си танци за забавление, нямат специален костюм, а са облечени с дрехите от ежедневието си. Когато фолклорни трупи представят танца на сцена имат сценични костюми, които са украсена и по-цветна версия на традиционните облекла. Фолклорни стилове не се танцуват с костюм от две части.

Саиди в изпълнение на Виолета Вълчева и школа по ориенталски танци Бадрия.

Египетски фолклорни танци – стилове

Сред най-популярните стилове египетски фолклорни танци са:

 • Нубийски танци
 • Танци от региона Саид – известни още като саиди
 • Фелахи – танци от Делтата на р. Нил
 • Бамбути/ Бамбутия – танци от областта на Суецкия канал
 • Хагала – бедуински танц на бедуините в Западната пустиня
 • Сиуа – танците на коренното население в оазиса Сиуа

Ако желаете да научите повече за стиловете фолклорни танци в Египет, вижте предстоящия модул на Ракс Академия – Фолклорни танци в Египет.

Всички текстове в този сайт са защитени от закона за авторско право. Текстове или части от текстове от сайта не могат да бъдат копирани, преразказвани и публикувани без разрешението на автора!

Фолклорни танци в Египет
Обратно към категория - Блог