Как да изберем костюм за ориенталски танци според типа на фигурата ни

kostium za beli dens spored tipa na figurata-violeta oriental dance - blog

Изборът на костюм за ориенталски танци е едно от най-сладките занимания на всички танцуващи. За много от нас покупката на нов костюм за ориенталски танци не е просто покупка на дреха, а вълнуващ и емоционален процес, в който влагаме време, енергия и немалко средства.

В тази публикация ще откриете насоки как да изберете костюма, който да ви превърне в истински ориенталски кралици на сцената. За целта обсъждаме два основни въпроса: 

 1. Как да изберем костюм според стила на танца и настроението на музиката – няколко основни съвета предоставени от мен, Виолета Вълчева.
 2. Как да изберем костюм за ориенталски танци според особеностите на фигурата ни – експертното мнение споделя Сузана Бойчева – консултант по облекло и личен стилист от Advanced Style Advice и ко-автор на тази статия.

Защо изборът на костюм за ориенталски танци е важен?

Костюмът за ориенталски танци е черешката на тортата на нашето изпълнение. Той може да обогати представянето ни и да допринесе за историята, която разказваме с танца си, или да има разсейващ (и понякога смущаващ) за аудиторията ефект. Докато за наблюдателя костюмът е просто атрактивна дреха, всъщност, той има много повече функции.

Костюмът показва какъв стил ориенталски танци танцувам

Отправната точка при избора на костюм е да го съобразите с конкретния стил ориенталски танци, който ще танцувате. По-напредналите от вас са запознати с костюмите за различните стилове, но ако сега навлизате в тези дълбоки води, следващият абзац е за вас! 😊

Най-общо можем да разделим костюмите за ориенталски танци на два типа:

 • Костюми за бели денс (ракс шарки) – известният ориенталски костюм с богато украсени сутиен и колан на полата, и негови разновидности като например рокли.
 • Костюми за фолклорни и традиционни ориенталски танци – голяма група от стилове, които се танцуват с костюми, които по никакъв начин не наподобяват костюма за бели денс и сами по себе си са тема за отделен разговор.
Костюм за бели денс.
Костюм за балади - традиционен египетски танц.

Костюмите за фолклорни танци имат почти задължителен характер и не позволяват голямо отклонение на въображението от стандартните модели. За сметка на това възможностите за костюми за бели денс са безбройни.

В тази публикация ще се концентрираме само и единствено върху съвети за избора на костюм за бели денс.

Костюмът ни помага да разкажем историята си чрез танца

Според мен „формулата“ за едно завладяващо и незабравимо изпълнение е пълната хармония между емоция, техника и презентация, в това число и костюм. Всички те се определят от музиката, върху която сте избрали да танцувате.

Дори само в рамките на бели денс разполагаме с многобройни възможности за избор на музика – нежна, драматична, весела, закачлива, с текст или без текст.

Ролята на костюма в този случай е да отразява емоционалния заряд на музиката и посланието, което изпращам чрез танца си. Ако музиката е драматична, елементи в украсата и цветовете на костюма биха могли да засилят този ефект или обратното – нежни материи и орнаменти биха подсилили нежното въздействие на изпълнението.

Костюмът също е проекция на нашия темперамент и какво искаме да проявим от себе си  – нежност, елегантност, сексапил, закачливост …..

Костюмът за ориенталски танци подчертава естествената красота на танцьора и хармонизира фигурата

Това е много важна функция на костюма за бели денс, която, макар и неволно е доста подценявана. Често изборът на костюм е повлиян от модата в момента и от инфлуенсъри в нашата ориенталска общност, но не винаги тези модели са подходящи за нас.

В случай, че не си купим готов костюм, който да имаме възможност да премерим, прекарваме месеци в разглеждане на снимки и видеа в социалните медии, очакване костюмът да бъде ушит и вълнения за резултата. Най – накрая „вълшебството“ е в ръцете ни и ако имаме късмет ще е това, на което сме се надявали. ОБАЧЕ, представете си разочарованието ако се окаже, че това не е нашия модел/цвят. Реалността е, че често пъти няма кой друг да виним освен себе си, защото не сме наясно кои са най-подходящите цветове, кройки и материи за нас.

И така… стигаме до частта, в която Сузана Бойчева, имидж консултант от Advanced Style Advise ще ни даде съвети как да направим правилния избор на костюм за ориенталски танци според типа фигура, а също и хитринки, с които да постигнем хармонична пропорции и галеща окото цялостна визия.

Какъв костюм за ориенталски танци да изберем според формата на тялото ни?

На първо място определете вашия тип фигура. Има множество класификации, но според една от най-популярните основните типове са:

 • Триъгълник – раменете са по-тесни от ханша;
 • Пясъчен часовник – раменете и ханша са с еднаква ширина и има силно изразена талия;
 • Овал – талията е най-широката част;
 • Правоъгълник – рамене, талия и ханш са еднаква ширина;
 • Обърнат триъгълник – раменете са по-широки от ханша.

Ще започнем отгоре надолу, разглеждайки отделните елементи на костюма и с какво е добре да се съобрази всеки тип.

Какво трябва да знаем за сутиена

За да подчертаем правилно тази женствена част от фигурата, е много важно първо да подберем подходящия размер на сутиена. Гърдите трябва да са наместени изцяло в чашката (без преливане или луфт), изнесени напред и повдигнати. Най-доброто положение е, когато горната част на сутиена е разположена на разстояние една дължина на лицето под брадичката (т.е. мерите дължината на лицето от линията на косата до края на брадичката и я нанасяте от брадичката до гърдите – до там трябва да стигне деколтето).

Дамите с по-пищен бюст е добре да заложат на сутиени с допълнително “подкрепление”. Наличието на стабилен банел и по-широка презрамка е задължително. Ако не желаете да подчертавате бюста си, заложете на по-тъмни цветове (работи и за оптическо смаляване на обема), матови материи и по-малко детайли и украшения. Красив вариант е украшенията да са разположени само в горната част на сутиена. Така ще се подчертаят ключиците и раменете.

Дамите с по-деликатно деколте могат да се развихрят в тази част от костюма. Всякакви блестящи материи, особено сатенени, биха придали обем и заобленост на бюста. Можете да използвате сутиен, който е богато украсен с мъниста или с множество драперии. 

Кройка на полата според типа фигура

При избора на пола е много важно да се съобрази силуета на фигурата, т.е. отношенията между рамене, талия и ханш. Тук можем да създадем баланс или да подчертаем. Баланс се създава, когато коригираме дадена част от силуета, за да се получи фигура Х (пясъчен часовник). 

Фигура тип „триъгълник“

Дамите с фигура тип „триъгълник“, където ханша е най-широката част от силуета, е добре да изберат пола с пълен клош и сутиен, който е богато украсен по деколтето. По този начин ще разширим визуално раменете и ще балансираме с ханша. Декорациите по полата е добре да са разположени в горния край, за да подчертаят талията. Особено подходяща би била V-образна висока талия и материя, която се спуска под формата на вертикални драперии.

Да се избягва ниската талия и силно гланцираните и блестящи материи, по-подходящи са матовите и шифонът. 

Дизайн: Инна Демчучена, amira-design.com

Фигура тип „обърнат триъгълник“

В костюма на дамите с фигура тип „обърнат триъгълник“ главно действащо лице е полата, която е богато украсена с множество хоризонтално разположени декорации и драперии. Подходящите кройки са клош и права, но с хоризонтални детайли. При наличие на две цепки също ще се създаде баланс с широките рамене. Материите могат да са блестящи, силно декорирани, драпирани и привличащи погледа. Талията да е ниска и украсена в горния край. 

Нека презрамките на сутиена да са диагонално разположени или широки и прави, за да оберат от ширината на тази област. Подходящо е и V-образно, по-дълбоко деколте. 

Дизайн: Инна Демчучена, amira-design.com

Фигура тип „пясъчен часовник“

Най-подходящите поли за дамите с фигура тип “пясъчен часовник” са с кройка „русалка“. Те ще подчертаят по много красив начин техните извивки и ще засилят формите на тялото. Възможни са, разбира се, и други модели като клош, но е добре да избягват правите поли. 

Изборът на височина на талията зависи от това дали искате да издължите и подчертаете торса или краката. Колкото по-висока е талията, толкова по-дълги изглеждат краката и по-къс торса и обратното. Красиво решение е V-образната талия, която тръгва от извивката на талията и слиза под пъпа. 

Дизайн: Инна Демчучена, amira-design.com

Фигура тип „овал“

Изборът на пола за дами с фигура тип „овал“ се основава на това да се подчертаят краката и деколтето. Талията е добре да бъде с минимални детайли и украшения. Височината да е средна до ниска, най-добре диагонална с наклон от ляво надясно (гледайки я отпред), за да дърпа погледа далеч от талията и към краката. Две цепки отпред на права пола са също един добър избор на модел за този тип фигура.

Да се избягва модел Русалка, както и високата талия. Сутиенът да е богато украсен около деколтето, презрамките може да липсват (ако обема на бюста позволява) или да са прави, широки и богато украсени. V-образното деколте е най-подходящото. 

Дизайн: Инна Демчучена, amira-design.com

Фигура тип „правоъгълник“

Дамите с фигура тип „правоъгълник“ (широк и тесен) имат две опции при избора на пола – да създадат илюзията за по-тясна талия или да подчертаят стройния си силует.

Ако искат да създадат илюзия за по тясна талия, е добре да изберат клош пола с ниска до средна талия, която е V-образна или извита надолу. V-образния завършек може да бъде и в долния край на сутиена, който е с право деколте и паднали презрамки при по-малък бюст и с богато украсени широки V-образно разположени презрамки, ако е по-голям. Реално с V-линиите разчупваме правите успоредни линии на фигурата правоъгълник и я доближаваме до пясъчния часовник. 

Дизайн: Айда, aida-style.com

Когато искаме да подчертаем силуета на фигура тип „правоъгълник“, най-добрият избор е правата пола с ниска талия. Замяната на пола с панталон също е опция, която ще създаде малко повече извивки. 

Най-неподходящия модел пола е „русалка“. Цепките могат да бъдат една странична или две пред бедрата за повече обем в долната част. Една цепка в средата ще издължи и стесни допълнително фигурата. 

Дизайн: Маргарита Дарина и Елена Рудковская, Instagram: bellydancecostumes_md

За какво да внимаваме при избора на костюм за ориенталски танци

Много важно е да съобразите пропорциите на тялото. Най-често срещаните съотношения са къс торс с дълги крака и дълъг торс с къси крака. Отново пред вас седи въпросът дали ще балансирате или подчертавате разликите. Един от начините да направите това е като съобразите наличието на вертикални, хоризонтални и диагонални линии, които в костюма за ориенталски танци се създават от избора на кройка, материя и декорация.

Нека разгледаме линиите и направим изводи как да балансираме/коригираме силуета.

Диагонални линии

Диагоналните линии помагат да се насочи погледа в определена посока. Можете да насочвате нагоре или надолу, в зависимост от посоката на линията. Тъй като тук четем отляво на дясно, окото ни е свикнало да проследява линиите в тази посока. 

Сочеща надолу диагонална линия ще скъси силуета и ще насочи погледа към долната част на фигурата, а сочеща нагоре линия ще издължи и подчертае горната част на тялото. 

V-комбинацията служи като стрелка и с нея можете да навигирате на къде да бъде насочено вниманието в облеклото ви.

Пример за диагонални линии, дизайн: Инна Демчучена, amira-design.com

Вертикални линии

Най-често срещаните вертикални линии в бели денс костюма са под формата на драперии на плата и висящи декорации. Използвайте вертикални линии там, където искате да придадете дължина и да изтъните. 

Пример за вертикални линии, дизайн: Айда, aida-style.com

Хоризонтални линии

Хоризонталните линии в облеклото “насичат” фигурата и я карат да изглежда по-къса. Те се срещат най-често в краищата на облеклата и около декорацията на таза.

Поставянето на хоризонтална линия на дадена област от тялото, кара целия силует да изглежда толкова широк, колкото е тази линия. Ако имате, например, по-широк ханш, не слагайте хоризонтална линия (под формата на декорация) на хълбоците в близост до ханша, а я вдигнете нагоре към талията, която е по-тясната част от фигурата.

Пример за хоризонтални линии, дизайн: Инна Демчучена, amira-design.com

Изводи:

 • Ако искаме да издължим краката и силуета като цяло, трябва да изберем костюм с висока талия и вертикално спускащи се декорации и драперии.
 • При дами с по-нисък ръст са за предпочитане вертикални и диагонални линии, вървящи от ляво надясно в посока нагоре.
 • Ако искаме торса да изглежда по-дълъг трябва да изберем ниска талия и/или диагонални орнаменти, които насочват погледа в посока надолу.
 • Ако имате къс торс и голям бюст – много дами с по-пищен бюст смятат, че нямат талия. Истината е, че носят неподходящ сутиен, който седи прекалено надолу и прикрива талията. Дамите с по-къс торс и по-голям бюст е добре да минат през професионално измерване, за да разберат кои са подходящите размери и чашка на сутиена им.
 • Ако ханшът ви е по-широк не слагайте вертикална линия под формата на декорация в най-широката му част, а я изтеглете към по-тесните ширини на талията.
 • Ако искате да създадете илюзия за по-широк ханш, заложете на обемни декорации в тази област.
 • Ако сте с по-нисък ръст избягвайте хоризонтални декорации в краищата на полата (примерно обшивка на края на полата в контрастен цвят), т. като това допълнително ще скъси силуета.

Какви цветове, принтове и десени да изберем за костюма за ориенталски танци

Дори и да сте подбрали идеалната кройка и материя на своя костюм за бели денс, без да сте съобразили цветовете, принтовете и десна, няма да можете да постигнете максимално добър ефект. 

Цветове

Най-подходящите цветове за вас са тези, които съответстват на вашето оцветяване. То може да бъде топло или студено, тъмно или светло, ярко или приглушено. Най-лесният начин да разберете дали ви отиват повече топли или студени цветове е да видите как реагира кожата на лицето ви на оранжево. Топлата кожа ще изглежда красива и здрава, а студената ще придобие нездравословен жълтеникав оттенък. 

Кои точно са вашите цветове можем да разгледаме по време на консултацията “Анализ на цветовете”. При нея ще ви насоча в избора и съчетанието на подходящите за вас цветове.

Принтове и десени

Разглеждаме и темата за принтовете и десените, които са прекрасно допълнение към бели денс костюмите. Когато избираме материи с десени и каквито и да е декорации по тях, е добре да съобразим големината на елементите.

Основното правило е, че големината на елементите трябва да съответства на големината на тялото, костната система и чертите на лицето. Дори да сте с дребна фигура, ако имате големи очи, можете да използвате десен с по-големи елементи, които ще подчертаят очите ви. Ако пък сте с по-едра фигура и дребни черти на лицето, изберете среден размер на елементите, за да балансирате. 

При по-пищен ханш и по-тясна горна част (тесни рамене и малък бюст), можете да заложите на по-големи елементи на принта в полата и по-дребни в сутиена. Разстоянието между елементите също е от значение – колкото е по-голямо, толкова по-разширяващо и уголемяващо ще действа; колкото елементите са по-гъсто разположени, толкова по-стесняващ ефект ще има десенът. Всичко това важи и за декорациите в бели денс костюма.

Ако сте успели да завършите статията до края – поздравления!😊 Вече сте екипирани с нужните знания да изберете костюма за ориенталски танци, който едновременно ще подчертае индивидуалната ви красота и ще допринесе за артистичното въздействие на танца ви. Пожелаваме ви успех при избора на следващия костюм за ориенталски танци!

Всички текстове в този сайт са защитени от закона за авторско право. Текстове или части от текстове от сайта не могат да бъдат копирани, преразказвани и публикувани без разрешението на авторите!

Как да изберем костюм за ориенталски танци според типа на фигурата ни
Обратно към категория - Още за ориенталските танци