Ориенталски Танци, Бели Денс или Ракс Шарки?

Какво е бели денс? Какво е ориенталски танц? Какво е ракс шарки? Това три различни стила танци ли са, има разлика между тях? Кое е правилното наименование?

Това са едни от най-често задаваните ми въпроси през десет годишната ми практика на танцьор и преподавател по ориенталски танци.

Краткият отговор е следният:

Бели денс (belly dance), ракс шарки (raqs sharqi), ориенталски танц и ориентал (oriental) са синоними. С тях наричаме танцовия стил, който възниква през 20-те години на ХХ в. в Кайро, столицата на Египет. Това е стилът, който най-често асоциираме с образа на танцьорка, облечена с пищно украсен костюм с голо коремче, омагьосваща с женствени и грациозни движения.

„Ракс шарки“ е името на танца на арабски език и се появява в Кайро около 1925 г. „Бели денс“ е название, което се повява в Чикаго (САЩ) през 1893 г. „Бели денс“ и „ракс шарки“ възникват по  различно време и нямат лингвистична връзка по между си. „Ориенталски танц“ е превод на български език на „ракс шарки“. По-надолу в текста е обяснено как и защо се появяват различните наименования.

На база наблюденията и опита ми до момента правя следното уточнение: ориенталски танц (в единствено число) и ориенталски танци (в множествено число) не винаги са равнозначни. Ориенталски танц, както вече споменахме, е синоним на бели денс и ракс шарки. Ориенталски танци може да означава сборно наименование за различни стилове от Близкия изток (в това число и ракс шарки). Причината за тази разлика ще откриете по-надолу в текста.

Дългият отговор за по – любознателните:

Бели денс

През 1798 г. Наполеон влиза в Египет с войските си и цяла експедиция от учени, журналисти и художници. Чужденците са силно заинтригувани от танците, които виждат в Египет (кои са танцьорките, до които са имали досег е друга дълга история 😊). Без задължително да харесват танцьорките и начина, по който се движат, тяхната различност е все пак някак пленителна. След тази първа експедиция французите нарекли египетските танци „danse du ventre“ или в превод от френски език – „танц на корема“.

Години по-късно в Западна Европа и Америка стават популярни световните търговски изложения. Една от атракциите на изложенията били улици и палатки, построени в традициите и пресъздаващи моменти от бита на арабските държави. Танцьори, певци и музиканти от същите държави били наемани като част от изложението.

На такова световно изложение в Чикаго през 1893 г. се появило името бели денс. Сол Блум бил импресарио, който наел артисти от Египет. В желанието си да привлече повече посетители към неговата палатка дава звучното и скандално име, за тогавашните нрави, „бели денс“, което се налага и остава и до днес. Счита се, че не го е измислил, а го е превел от френски език. Много от танцьорите не харесват това име (основателно), т. като донякъде принизява и опростява стил. В крайна сметка ориенталският танц е много комплексен и софистициран стил, в който участват всички части на тялото. Факт е обаче, че името се използва в световен мащаб, това едва ли някога ще се промени и негативната конотация се чувства все по-малко.

Ракс Шарки

„Ракс шарки“ идва от арабски език, „ракс“  (raqs/رقص) означава танц,  а „шарки“ (sharqi/شرقي)  – източен, т.е. „източен танц“. Ракс шарки се заражда като стил през 20-те години на XX в. в Кайро, тогава се поставят основите на това, което днес ние познаваме като бели денс/ ориенталски танц. 

Възникването и развитието на ракс шарки е дълъг процес, но на практика той е фюжън между традиционни движения от египетски танци и елементи от други стилове като персийски танци, балет и латино танци. Счита се, че египтяните са дали това име, за да разграничат ракс шарки, от една страна, от всички чуждестранни танци,  а от друга – от традиционни египетски стилове като ракс балади например. Терминът ракс шарки започва да се употребява в Египет в средата на 20-те години. През 1925 г. за първи път е споменат в обява във вестник, която съобщава, че програмата на известно заведение в Кайро включва и изпълнение на ракс шарки.

Всички преподаватели от Египет, с които съм изучавала ракс шарки до момента, използват наименованията „шарки“ или „ориентал“ и не си спомням някой от тях да е използвал името бели денс.

Ориенталски танц

От raqs – танц и sharqi  – източен/ориенталски

  1. „Ориенталски танци“ от гледна точка на Запада

На запад, „ориенталски танци“ често се използва по-скоро в географския аспект на словосъчетанието, т.е. танци от Ориента. Географското понятие „Ориент“ идва от френската дума за „изток“ и в близкото минало западноевропейците са наричали Ориент етно-културния регион на Югозападна Азия. В този смисъл западния свят използва ориенталски танци като общ знаменател, който включва различни стилове танци като най-популярни сред ориенталските танцьорки са:

  • Ракс шарки (бели денс/ориентал/ориенталски танц), балади, шааби, ауалим, гауази, египетски фолклорни танци и традиционни сценични танци от Египет
  • Дабке (дабка) – танц, характерен за държавите от Леванта/ Североизточен Египет
  • Тунизийски и марокански популярни стилове
  • Халиджи – социален танц, характерен за част от държавите от Персийския залив
  • Каулия – популярен иракски танц

От географска гледна точка употребата на ориенталски танци като събирателно понятие не е неправилна и удобно обобщава разнообразието от стилове, които танцьорите владеят или преподават. Тя обаче не съвпада с възприятията и имената, които хората от арабския свят имат за танците си.

  1. „Ориенталски танци“ от гледна точка на Изтока

От културна гледна точка, държавите от арабския свят не свързват по никакъв начин социалните, традиционните и фолклорните си танци с наименованието „ориенталски танци“. С други думи, професионални танцьори от фолклорни трупи или обикновените хора, които си танцуват за забавление, не считат, че танцуват „ориенталски танци“, въпреки че географски се намират на изток. В Арабския свят или поне в тази част от него, в която е разрешено да се говори за ориенталски танци, под ориенталски танци разбират египетския стил ракс шарки (бели денс).

В резюме:

Ориенталски танц, бели денс, ракс шарки и ориентал са различни имена за един и същи стил танц.

Ориенталски танци (в множествено число) на запад често се използва като сборно наименование за различни стилове танци от близкия изток. В географски аспект тази употреба е приемлива, но от позицията на арабската култура и танци е неправилна. Хората от арабските държави нямат съзнание, че техните танци са „ориенталски“. Те свързват понятието ориенталски танц с египетския стил „ракс шарки“.

Ориенталски Танци, Бели Денс или Ракс Шарки?
Обратно към категория - Блог