7 причини да танцуваш ориенталски танци

7 prichini da tancuvash orientalski tanci - blog - violeta valcheva

Ползите от ориенталските танци са многобройни, както във физически, така и в емоционален аспект. С тяхна помощ поддържаме тялото си здраво и красиво, душата лека, а присъствието и чарът ни не остават незабелязани.

Ето някои от причините, поради които си заслужава да им посветим времето си.

1. Стягат тялото и оформят женствена фигура

В ориенталските танци използваме всички мускулни групи – стягаме бедрата, седалището и корема, тонизираме ръцете и гърба, оформяме талията. Движенията с таза, торса и ръцете придават гъвкавост и мекота, а походката става изправена и грациозна.

Редовното посещаване на занятията подобрява метаболизма, което е основна предпоставка за понижаване и контролиране на теглото. Друг доказан ефект е намаляването на целулита и мазнините, натрупани в областта на корема.

2. Предпазват от заболявания на опорно-двигателната система

Недостатъчно развитата мускулатура е една от причините за редица физически проблеми като неправилна стойка на тялото, болки в гърба и кръста, гръбначни изкривявания и неправилна походка.

Основната позиция на торса, раменете и ръцете в ориенталските танци поддържа гърба изправен, а самите движения укрепват гръбначните мускули и подобряват еластичността на гръбначния стълб. По този начин намаляваме или напълно премахваме болките в гърба, раменете и кръста, коригираме стойката и походката.

Правилното изпълнение на движенията повлияват добре лечението на гръбначни изкривявания като кифоза (неестествена извивка на гръбнака в горната му част, което води до изгърбване) и лордоза (изкривяване на гръбнака в областта на кръста, когато прешлените са извити към корема).

3. Намаляват риска от остоепороза и артрит

Редовното посещение на занятията помага костите да останат здрави и плътни, което е основен фактор за намаляване на риска от остеопороза, особено при дамите след менупауза.

Също така натоварването на ставите в ориенталските танци е минимално. Движенията подобряват гъвкавостта и еластичността им, което предпазва от появата на артрит и значително забавят развитието му.

4. Влияят добре на женската репродуктивна система

Укрепването на мускулните групи на корема и на таза, както и плавните движения на ханша намаляват болките в кръста и спазмите по време на менструация. Счита се, че ориенталските танци подпомагат и раждането, защото заздравяват мускулатурата, която участва в процеса.

5. Ориенталските танци като медитация

Арабската музика и танци са прекрасен начин да се отърсим от стреса на всекидневието. Заучаването на движенията изисква концентрация и насочване на вниманието към настоящия момент. Така успокояваме ума си и се откъсваме от рутината, посвещавайки време на себе си.

6. Подобряват самооценката

Ориенталските танци „стоят“ добре на всяка фигура. Помагат ни да се насладим на тялото си по нов начин и ни освобождават от комплексите и желанието да се вместим в наложени отвън стереотипи. В крайна сметка не бихме могли да танцуваме, без да се чувстваме удобно в кожата си.

Те са подходяща терапия при лечение на хранителни разстройства като булимия и анорексия, за чието преодоляване е нужно да се създаде положителна представа за собственото тяло.

7. Срещат ни с нови приятели

Часовете по танци са повод да се запознаем с нови хора, арабската култура, а защо не и да посетим екзотична дестинация?!? Твърде вероятно е танците да ви срещнат с едни от най-добрите ви приятели занапред. 🙂

Не на последно място ориенталските танци ни помагат да развием креативността и артистичността си. Мрачните мисли отстъпват пред магията на танца и на тяхно място се настаняват свобода, лекота и ентусиазъм, които остават с нас и извън залата.

7 причини да танцуваш ориенталски танци
Обратно към категория - Още за ориенталските танци