Споделено за ориенталския танц – Виктория

Казвам се Виктория Сиракова и съм основател, танцьор и преподавател в стил трайбъл фюжън в Kdancecommunity. В школа Бадрия изучавам ориенталски танци и арабски фолклорни танци.

За мен танцът е средство да се изразявам, да преживявам емоционално моменти, да уча, да се разтоварвам от напрежението, да общувам и да се развивам творчески.

Занимавам се със спорт от дете. За пръв път влязох в залата по художествена гимнастика на 4 г. Там получих възпитанието си в класическия танц при Валентина Вербева. Още помня грациозната й походка и безшумните стъпки в коридорите на стадион Герена и как минаваше през всички момичета и оправяше пръстчетата на детските ръчички. Любовта към класическата музика остана завинаги в сърцето ми. Като дете бях част от ансамбъла на клуб Левски, с който участвахме на различни турнири, а в гимназията бях хореограф на танцовата група на училището.

Не си спомням време от живота си, в което да не съм се движила под една или друга форма. Преди да забременя, а и по време на цялата бременност, посещавах занимания по хатха йога. Раждането на сина ми беше дълго и съпроводено със силни болки, които облекчавах с дишане и някакви полюшвания и кръгови движения на таза. По-късно всъщност разбрах, че те реално съществуват в арабските танци. Няколко месеца след раждането открих курс по танци в тогава все още непознатия за мен стил трайбъл фюжън. Не след дълго започнах да пътувам и да изучавам трайбъл и всичките му вариации из цяла Европа.

През този период се запознах и с Виолета Вълчева, хореограф и преподавател в школа Бадрия. През 2015 г. започнах да посещавам нейните часове, а не след дълго се включих и в групата й Violeta Dance Company. Така ориенталският танц намери място в моя живот. В школата изучаваме ориенталския танц из основи – фолклора и историята му, арабските ритми, стиловете, усещам духа на движенията. Често имаме допълнителни часове, събития и презентации, които разширяват познанията ни за развитието на ориенталските танци през годините. Това беше и мотивът ми да започна да уча арабски език.

Вили е взискателна, но и много внимателна, към всеки в групата има индивидуален подход. Винаги успява да ме предизвика, да извади максимума от възможностите ми и да ме изненада. Естествено, както вече знам, пътят на танцьора не е никак лесен. Аз все още съм в началото му и се опитвам да споделя моята визия. Безкрайно съм щастлива, че имам до себе си прекрасен човек, танцьор и преподавател, от който се уча постоянно и винаги мога да разчитам за подкрепа, честност и любов!

Споделено за ориенталския танц – Виктория