Ум Кулсум – Звездата на Изтока

Um Kalthoum - zvezdata na iztoka - blog - orientalski tanci s violeta valcheva
Ум Кулсум (1898 - 1975)

Ум Кулсум (Oum Kalthoum; Umm Kalthoum; أم كلثوم), наричана още „звездата на ззтока“ и „гласът на Египет“ е най – известната и обичана певица в Арабския свят. Заедно с Мохамед Абдел Уахаб, Фард Ал-Атраш и Абдел Халим Хафез, тя е считана за един от най-знамените творци в арабската музика. 

Родена е в Египет в малко селце в делтата на р. Нил в началото на 20-ти век. Баща ѝ бил местния имам и заедно със синовете си се грижили за прехраната на семейството като пеели религиозни песни на сватби и празници.

Баща й забелязва силния й глас и на дванайсет годишна възраст Ум Кулсум започва да пее заедно със семейството си, преоблечена като момче, защото по онова време не се гледа с добро око момиче да има такъв занаят. 

В началото на 20-те години на ХХ-ти век семейството й се премества в Кайро, където продължава да упражнява професията си в домовете на по – заможните граждани, местните театри и концертни зали. Талантът й скоро бива забелязан от известни композитори и музиканти, които подтикват певицата да усъвършенства заложбите си. Ум Кулсум изучава класическа арабска музика, музикалния инструмент уд, арабска литература и поезия – важни предпоставки за последявалия й успех. През 30-те години на XX-ти век името на Ум Кулсум вече е известно в целия арабски свят.

Ум Кулсум - певицата с най-въздействащия глас

Най – голямото съкровище на Ум Кулсум е нейният силен и богат глас, както и способността й да се свързва емоционално с аудиторията си. От 30-те до 70-те години на ХХ-ти, всеки първи четвъртък на месеца, Звездата на Изтока изнасяла конецрт, предаван на живо по радиото в почти целия арабски свят – така стигнала до сърцата и домовете на хората. 

Типичен неин концерт се състоял от две – три песни, всяка от които с продължителност между 45 минути и час и половина или повече. Основни теми в текстовете на песните й са любовта, копнежа и загубата, но репертоарът й включвал и много патриотични песни, както и такива с религиозна тематика. 

Тараб в арабската музика​

В изпълненията си Ум Кулсум използва импровизационна техника, характерна за старите класически арабски песни, която се състои в повторението на една и съща фраза от текста отново и отново.

Всяко повторение е с все по – голяма емоционална интензивност и  предизвиква силна емоционална реакция в слушателите, които преживяват кулминация на съответната емоция (радост, тъга или нещо друго). Това състояние е известно като тараб (طرب) и в арабския свят изпълнителите, които са способни да преживят тараб и да вземат публиката със себе си са изключително ценени.

Част от концепцията на понятието тараб е, че слушателите са точно толкова важни, колкото и певеца. Колко пъти и как ще изпее фразата зависи от емоционалния обмен с аудиторията. Поради тази причина ако официалната записана версия на една песен е 40 минути, живото представление може да продължи с часове.

Песните на Ум Кулсум - шедьовър на композицията, поезията и вокалния талант

Важнен фактор за успеха на Ум Кулсум е артистите, с които работи. Нейните песни са грандиозни проекти, зад които освен изключителния й глас стоят гениите на композитори и поети, както и най-добрите музиканти на нейното време. 

Едни от най – красивите й песни са резултат от работата й с композиторите Мохамед Абдел Уахаб (Mohamed Abdel Wahab), Балиг Хамди (Baligh Hamdi), Риад Ал-Сунбати (Riad Al-Sunbati) и поетите Ахмед Шафик Камел (Ahmed Shafik Kamel), Мамун Ал-Шинауи (Mamoun Al-Shennawy)

Заедно създават едни от най-емблематичните произведения на арабската музика. Някои от тях са:

  • Al Atlal – композитор: Риад Ал-Сунбати, текст: Ибрахим Наги (Ibrahim Nagi)
  • Enta Omri – композитор – Мохамед Абдел Уахаб, текст: Ахмад Шафик Камел
  • Baed Annak – композитор – Балиг Хамди, текст: Мамун Ал-Шинауи
  • Lissa Faker – композитор Риад Ал-Сунбати, текст: Абдел Фатах Мустафа (Abd Al-Fattah Mustafa)
  • Sirt El Hob – композитор: Балиг Хамди, тест: Морси Джамал (Morsi Jamil Aziz)

 За златни години в кариерата й се счита периода 1950 -1960 г.

Песента на Ум Кулсум  Enta El Hob (композитор – Мохамед Абдел Уахаб) в изпълнение на Виолета Вълчева, Кайро, 2018

Ум Кулсум подарява класическата музика на народа

Ум Кулсум успява да направи нещо, което никой до момента не си е представял, че ще се случи. Много от текстовете на песните й са поеми и чрез музиката й изкуството на поезията стига до масите, голяма част, от които по онова време са неграмотни. Концертите й, излъчвани по радиото, стигат до хората от по-бедните социални класи, които пеели думите на изкусната арабска поезия, недостъпна преди за тях.

Al-Atlal (“Руините”) – песен, считана за връх в кариерата на Ум Кулсум. Композитор е Риад Ал-Сунбати, а текстът е на египетския поет Ибрахим Наги.

Ум Кулсум - актриса и обществена фигура

Ум Кулсум участва и като актриса/певица в няколко филма, които също й спечелват обичта на хората. Освен, че е любима на египетския народ, тя е и сред приближените на крал Фарук І, а по-късно и на президента Гамал Абдел Насър. През 1944 г. Крал Фарук І й дава ордена Нишан Ал-Камал, който е ордер за заслуги и се присъждал на членове на кралското семейство и политици. 

Освен талантлив творец тя е и важна обществена фигура. Ум Кулсум е била председател на Съюза на музикантите, член на комитета в правителствената дивизия на изкуствата, както и египетски делегат в други арабски държави. През целия си живот представя страната си пред света.

Въпреки славата Ум Кулсум избягва светския живот и е известна е със скромното си поведение. Напуска този свят през 1975 година, повече от четири милиона души посещават погребението й. През 2001 г. в Кайро отваря врати музеят „Каукуб Ал-Шарк“ (букв. превод „Звездата на Изтока“) в памет и почит на живота и постиженията й.

Ум Кулсум - Звездата на Изтока - роклите в музея на Ум Кулсум - Ориенталски танци с Виолета Вълчева
Роклите на Ум Кулсум като експонати в музея й
Ум Кулсум - Звездата на Изтока - музейни експонати - Ориенталски танци с Виолета
Лични принадлежности на Ум Кулсум, експонати в музея й в Кайро - "Каукуб Ал-Шарк"

Приносът на Ум Кулсум към арабската музика е ненадминат. Оставя след себе си огромно музикално богатство с около триста записани песни. Тя създава стил, който въплъщава музикалната традиция на страната й и се счита се за един от най-автентичните творци на египетска музика. 

Ум Кулсум преобразува културното възприятие на нейня музикален жанр – от привилегия на елита, тя го отвежда до обикновените хора. И днес песните й са все толкова популярни и продължават да се слушат, а съвременни артисти създават версии, подходящи за танцуване. 

Ум Кулсум – Звездата на Изтока
Обратно към категория - Арабска музика