Ориенталски танци за деца

Ориенталските танци са група различни стилоев, от които най – познат е ракс шарки, известен още като бели денс. Ракс шарки (бели денс) води началото си от Египет и днес е популярен навсякъде по света. И докато все повече се оценяват красотата и изяществото на движенията, малко известен е фактът, че той е подходящ за хора на всякаква възраст и може да се практикува и от деца.

Подходящи ли са ориенталските танци за деца

Египтяните обичат да танцуват, независимо от пола и възрастта им. За децата от тази част на света ориенталският танц е нещо естествено и няма да преувеличим ако кажем, че танцуват откакто могат да ходят. Родени в тази култура, те попиват движенията на възрастните и научават танца като го имитират. Тяхната „школа“ са сватбите и семейните събирания.

На глобално ниво, ориенталските танци за деца са навлезли като практика в много държави. Организират се конкурси и някои от най-известните танцьори и преподаватели в света са тийнейджъри, които са започнали да танцуват бели денс от ранна детска възраст.

Защо да запишете детето си на ориенталски танци

Ориенталските танци за деца са забавни и развиват артистичните и творчески заложби на децата. Те създават усет към красивото, възпитават любов към изкуството и са универсален език, с който децата могат да общуват и да изразяват емоциите си.

Ориенталските танци са подходящи за деца с всякакво телосложение. Стойката и движенията в този стил не противоречат на естествените движения на тялото и не деформират структурата на скелета. Редовните посещения на заниманията могат да помогнат на детето ви да се справи с наднормено тегло без излишен стрес за тялото и да поддържа здравословна форма.

По време на репетициите, децата придобиват различни умения като дисциплина, постоянство, работа в екип, свободно изразяване пред повече хора, които са полезни във всички сфери на живота.

Какви за ползите за децата от ориенталските танци

Ориенталските танци носят ползи за децата от най-различен характер – физически, емоционален психологически, социален и образователен. 

Правилна стойка и физическа култура

На първо място ориенталските танци ще помогнат за добрата стойка на детето и правилната походка. Основната позиция и движенията развиват равномерно/ изравняват мускулатурата на гърба и цялостно тонизират тялото. Децата се научават да стъпват плавно и грациозно, развиват се баланса, координацията и гъвкавостта на тялото.

Изграждане на самоувереност

Бели денс е стил, който е много подходящ ако искате детето ви да изгради самоувереност и положителна връзка с тялото си. Практикуването му създава здравословни възприятия на детето за фигурата му и му вдъхва самочувствие. В процеса на научаване на движения и комбинации децата затвърждават усещането, че могат да се справят, опознават тялото си и се чувстват комфортно в него. Така танцът помагат за изграждането на цялостна позитивна нагласа към живота.

Научават нови неща

Арабските танци са начин децата да научат нещо ново за света и за себе си. По време на заниманията те се запознават с изкуството и музиката на една далечна култура.

В ориенталските танци, за разлика от мнозинството други стилове танци, фините движенията и изолации с торса имат също толкова важна роля, колкото и стъпките. По време на заучаване на движенията децата осъзнават и научават повече за различните части на тялото си. Също така имат възможността да танцуват с различна аксесоари, нетипични за други стилове.

Създават приятелства и преодоляват стеснителността си

По време на заниманията по ориенталски танци децата се научават да работят в група и да развиват социалните си умения. По-срамежливите успяват да преодолеят стеснителността си и намират нови приятелчета. Голяма част от фолклорните стилове ориенталски танци се изпълняват именно в група, което допълнително насърчава взаимодействието между децата. Не на последно място ориенталските танци могат да научат детето ви да бъде уверено в себе си и да не се притеснява от публика.

Какво правим по време на уроците по ориенталски танци/ belly dance за деца​

В заниманията за начинаещи се изучават основните движения и стъпки от ориенталските танци, които да послужат като база за постепенното изграждане на комбинации. Часовете започват със загрявка, която включва упражнения за подобряване на гъвкавостта и стойката на децата и завършват с лек стречинг (cool down). Музиката, която се подбира за обучението на деца е весела и създава добро настроение, така че малкият човек инстинктивно започва да се движи.

С напредване на обучението започва разучаването на хореографии в различни стилове ориенталски танци и се добавя използването на разнообразни аксесоари като воали, ветрила, крила на Изида.

Научените хореографии се представят солово или в група на подходящите за целта места при желание на детето и съгласие от страна на родителя.

С какво трябва да е облечено детето ви по време на урока по ориенталски танци

По време на урокът детето трябва да е облечено с дрехи, подходящи за репетиции. Сценичните костюми са облекло, което ползваме за изява на сцена. 

Подходящото облекло за репетиции включва удобни, меки дрехи, които не ограничават движенията като например спортен клин и блузка. Не са подходящи дънки и прекалено широки дрехи, както и дрехи, които изискват детето постоянно да ги наглася по себе си, т. като се разсейва.

За краката подходящи са чорапи или туфли/ цвички. Обувки с твърда подметка като маратонки например пречат на децата да изпълнят правилно някои от стъпките и движенията в бели денс.

Коланчетата с блестящи пайети, които се връзват на  таза, са едно от най-любимите неща на децата. Ако не разполагате с такова коланче, може да ви съдействаме да се сдобиете с него. 

Къде може да откриете ориенталски танци за деца в София

Школа по ориенталски танци Бадрия предлага уроци от начинаещо ниво до професионалисти за деца и възрастни в София. Преподавател е Виолета Вълчева – дипломиран педагог и сертифициран инструктор по ориенталски танци от две от най-престижните египетски школи в света.

Уроците се провеждат в просторна и уютно студио с ориенталски интериор на ул. Крум Попов 56 – 58, ет. 3, ж.к. Лозенец в гр. София.

Групите са най – подходящи за деца на възраст между 6 и 12 години.

Актуална информация за график и цени на уроците по ориенталски танци за деца вижте ТУК.

За записване и допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нас на 0887 750 088 или чрез формата за контакти!

Свържете се с нас!