Полезна информация

Подходящи ли са за мен ориенталските танци ако съм по-пълна/ нямам корем/никога не съм танцувала и др.? – Да, ориенталските танци са подходящи за всички дами, които харесват или са любопитни към стила, без оглед на възрастта, килограмите и опита им с танците. Не се подвеждайте от клишетата за външния вид на ориенталските танцьорки. Ако сте с повече килограми ориенталските танци са перфектно решение т.като не натоварват ставите и едновременно раздвижват цялото тяло. Също така, може да се научите да танцувате и без да имате корем или широк ханш. Достатъчни са ентусиазмът, положителната нагласа и желанието да се забавлявате.

Какво е подходящото облекло за час по ориенталски танци? – Еластично облекло, което позволява на тялото да се движи свободно. Не е препоръчително дрехите да са широки, т. като няма да се виждат движенията. Клин/еластичен панталон ще свършат чудесна работа. Краката са по чорапи, цвички или туфли. Добре е да имате колан за таза, т.като допълнително подчертава движението на ханша. Носете „безшумен“ шал на таза вместо разпространените коланчета с монети.  Дънки и маратонки не са подходящо облекло за часовете по ориенталски танци.

Едно и също ли са белиденс (bellydance) и ориенталски танци? – Да, двете наименования са синоними. Друго название, което може да срещнете е ракс шарки, което буквално преведено от арабски език означава източен танц (رقص – /ракс/ – танц; شرقي -/шарки/ – източен). Когато Наполеон навлиза с войските си в Египет през 1798 г., виждайки танца го кръщават danse du ventrе (танц на корема на френски език). Наименованието белиденс се разпространява след 1893 г. Въвеждането му се преписва на Сол Блуум, който представя в Чикаго танцьорка от Египет. Счита се, че той не е измисли името bellydance, а го е привел директно от френски “danse du ventre”. Несъмнено името звучи доста провокативно на фона на нравите по онова време и привлича внимание към танца. В крайна сметка белиденс получава широка популярност и се използва често като синоним на ракс шарки и ориенталски танц.

Колко време е нужно, за да се науча да танцувам? – Зависи от индивидуалните особености, времето, което отделяте за репетиции и качеството на самата репетиция (колко се стараете). Обикновено са нужни между 6 месеца и 1 година, за да усвоите основните движения и да влезете в стила на танца, ако посещавате часовете поне два пъти седмично.

Защо е нужно часовете да се посещават системно? – За да почувствате напредък е важно да посещавате часовете редовно. Това не е спортна тренировка, в която е възможно да се включите по всяко време, т.като движенията се изучават в определена последователност и има постоянно надграждане. По-добрият вариант е един  час седмично, отколкото 2 часа през три седмици. 🙂 Изучаването на нов стил танц донякъде е аналогично на изучването на нов език – започваме от азбуката (елементи на основните движения), научаваме думи (самите движения с таза, гърдите, ръцете и пр.), правим изречения (правим комбинации, в които участват повече части на тялото) и така докато сме в състояние да танцуваме/общуваме свободно. 🙂

Начинаещ съм, но няма подходяща група за мен. Как мога да започна/ да се включа? – Най-добре е да започнете от самото начало на сформираната нова група, но дори и да не успеете може да се включите по всяко време в ниво Начинаещи І. Друг вариант е да наваксате пропуснатото с няколко индивидуални урока и след това да се присъедините към група, отговаряща на нивото ви.

По-трудно е отколкото очаквах? – Напълно възможно. 🙂 В ориенталския танц акцентът пада върху движенията на раменете, гърдите и ханша (за сравнение – в повечето познати ни стилове водещи са стъпките.) Поради тази причина са ангажирани много от мускулите на торса, които не се използват активно във всекидневието. Изисква се повече време и усилие, за да започнем да работим с тях и да ги координираме. Важното е да не подхождате с очаквания към себе си. Наслаждавайте се на процеса и се забавлявайте.

Не се сравнявайте с другите посетители, всеки напредва със собствено темпо. Съвсем нормално е едно и също движение да изглежда малко по-различно на различни типове фигура. Важното е да е изпълнено правилно и в съответствие със стила. Не забравяйте, че преди да влезете в часа по-танци, eдва ли сте подозирали на какво всъщност е способно тялото ви 🙂

И още:

С оглед на безопасността Ви, не дъвчете дъвка по време на часовете.

Препоръчително е мобилните телефони да са на тих режим.

Заснемането на видеоклипове без съгласието на преподавателя не е разрешено.

В залата поддържаме атмосфера на (себе)приемане, добронамереност и уважение 🙂

“Ако искате да заобичате тялото си, научете се да се движите така, както никога не сте мислили, че е възможно….”