Често задавани въпроси

Chesto zadavani vaprosi - orientalski tanci - violeta oriental dance

Има ли възрастови ограничения в групите по ориенталски танци?

Няма възрастови ограничения, уроците са подходящи за хора на всякаква възраст. Ориенталските танци са стил, който никога не е късно да започнете да танцувате и е реалистично да овладеете, независимо от възрастта.

Подходящи ли са ориенталските танци за деца?

Да, ориенталските танци са стил, който е подходящи за деца. В арабските държави децата се научават да танцуват имитирайки родителите си, а в останалата част на света е предпочитан стил за децата, т. като движенията са естествени за тялото и не променят структурата на скелета. Същевременно носи много ползи за децата и е забавен! Повече по темата вижте ТУК.

Каква е перфектната фигура за ориенталски танци?

Всяка фигура е перфектна за този стил. Формата на тялото няма отношение към това дали ще се научите да танцувате или не – ниска, висока, слаба, едра, с или без корем, ориенталските танци са подходящи за всякакъв тип фигура. Ако сте с повече килограми този стил е перфектно решение, т. като не натоварва ставите и едновременно раздвижва цялото тяло.

Отслабва ли се от ориенталски танци?

Ориенталските танци са по-скоро танцово-медитативно занимание, отколкото спортна практика. При тях има натоварване, но не достатъчно, за да отслабнете. Въпреки това те могат да Ви помогнат да тонизирате и оформите фигурата си – вижте защо ТУК.

Какво е подходящото облекло за час по ориенталски танци?

Еластично облекло, което позволява на тялото да се движи свободно е най – подходящо за уроците по ориенталски танци. Не е препоръчително дрехите да са широки защото скриват движенията. За краката - по чорапи, цвички или туфли. Добре е да имате колан за таза, т. като той допълнително подчертава движението на ханша. Дънки и маратонки не са подходящо облекло за часовете по ориенталски танци.

Кое ниво е най-подходящо за мен ако никога не съм танцувал/а ориенталски танци?

Ако нямате опит, Ви препоръчваме да започнете в ниво начинаещи 1. Подробно описание на нивата има ТУК.

Колко време отнеме да се премине едно ниво в група?

За всяко ниво времето е различно и зависи от няколко фактора – колко често посещавате занятията седмично, колко се стараете и с какво темпо напредва групата. Ако посещавате часовете 2 пъти седмично, ниво начинаещи 1 отнема максимум 3 месеца (около 24 астрономически часа).

Подходящи ли са индивидуалните уроци за начинаещи?

Индивидуалните уроци са подходящи за всички нива. Най-полезни са за средно-напреднали и напреднали ученици, които искат да работят върху хореография, да изучават конкретен стил от ориенталските танци или по-сложни танцови техники. Основните движения се научават лесно и в група.

Има ли разлика между бели денс и ориенталски танци? Кое учим в часовете?

Бели денс е един от стиловете в ориенталските танци. В часовете за начинаещи се изучава техника, която е основополагаща за всички стилове, в това число и бели денс. В часовете за средно напреднали и напреднали добавяме и движения, характерни за конкретни стилове.

Повече за наименованията на танца вижте ТУК.

Ще има ли резултат ако посещавам уроците един път седмично?

Да, ако посещенията са регулярни ще забележите напредък. По-добре е да посещавате по един час всяка седмица, отколкото една седмица да посетите три урока, а следващите две седмици да ги пропуснете. Това е особено важно ако сте в началния етап на обучението си, защото движенията се преподават в определена последователност и има постоянно надграждане.

Всеки ли може да се научи да танцува ориенталски танци?

Теоретично да, на практика зависи дали сте постоянни и колко време отделяте. Научаването на основните движения е въпрос на правилно обяснение и на повторения на движението.

В ориенталския танц акцентът пада върху движенията на раменете, гърдите и ханша (за сравнение – в повечето стилове водещи са стъпките.) Поради тази причина участват много от мускулите на торса, които не се използват активно във всекидневието. Изисква се повече време и усилие, за да започнем да работим с тях и да ги координираме. Важното е да не подхождате с очаквания към себе си. Наслаждавайте се на процеса и се забавлявайте.

И още нещо... 😉

  • С оглед на безопасността Ви, не дъвчете дъвка по време на часовете.
  • Препоръчително е мобилните телефони да са на тих режим.
  • Заснемането на видеоклипове без съгласието на преподавателя не е разрешено.
  • В залата поддържаме атмосфера на (себе)приемане, добронамереност и уважение.