Ракс Академия

Всичко, което искате да знаете за ориенталския танц!
Съвсем скоро очаквайте информация за предстоящите дати и теми за РАКС АКАДЕМИЯ 2020!!!

Какво е Ракс Академия? Ракс Академия е поредица от презентации и практически занимания, чиято цел е да предостави цялостна картина при изучаването на ориенталския танц, като свърже танцовата техника с необходимите теоретични знания за стила и културния контекст.

Какво се изучава? Темите в Ракс Академия засягат история и развитие на ориенталския танц; стилове и правилната им танцова интерпретация; костюми; ритми; музикални инструменти; значими имена в арабския танц, музика и изкуство като цяло. По време на презентациите ще научите много интересни факти за египетската култура, които дават по-добро разбиране за самия танц; ще добиете яснота и за различните термини и истории/легенди, които е възможно да сте чували; ще имате възможност да зададете своите въпроси.

Защо е важна информацията в Ракс Академия? Ориенталският танц не е просто техника. Изучаването на танца без познания за арабската музика и особеностите на обществата, от които произлиза, го лишава от духа му и оригиналната му естетика, от неговата „магия“. Това води до стилизирана гимнастическа версия на ориенталския танц, пълна с недоразумения по отношение на стила и културата, към която принадлежи.

За  кого е подходяща и какво получавате? Ракс Академия е подходяща за танцуващите от всички нива, от начинаещи до професионалисти, включително и за вече практикуващи преподаватели. Със сигурност ще обогати теоретично и практически знанията ви за ориенталския танц и арабската музика, както и общата ви култура. Ако успешно приложите всичко научено, несъмнено ще се подобри и качеството на вашия танц. Всички участници в Ракс Академия 2020 ще получат сертификат за преминатия курс, както и избрани материали – музика, плейлисти и видеа от курсовете, на които са присъствали.

Кои са източниците на информацията в Ракс Академия? В Ракс Академия споделям теоретичните и практически знания придобити от уъркшопи, лекции, симпозиуми и интензивни курсове по ориенталски танци и египетски фолклорни танци с най-добрите преподаватели и танцьори в световен мащаб; някои научни трудове и книги по темата; познанията ми по арабски език, който изучавам от 2016 г. Тези знания в комбинация с дългогодишния ми опит като преподавател ми помогнаха да подбера и структурирам информацията, така че да е максимално разбираема, полезна и приложима.

Основни източници на информация:

  • Пътешествие през Египет – първо и второ ниво/ Journey through Egypt – Level 1&2 (2014) – курс посветен на различните етнически и социални групи в Египет и техните танци, както и някои нетанцови ритуали с елемент на движение.
  • Шарк –  симпозиум за музика, танци и история на Египет и Арабския Залив/ SHRQ – Symposium on Middle Eastern Culture  (2014). –  Подробен списък на лекциите, може да намерите ТУК.
  • Танцовото наследство на Махмуд Реда – Интензивен фолклорен курс с Несма – първо ниво/ Mahmoud Reda Dance Legacy – Intensive Egyptian Folklore Training – Mahmoud Reda’s Technique by Nesma – Level 1 (2015) – курс посветен на изучаването на техниката на Махмуд Реда – основоположник на танцовия театър в Египет и сценичните египетски фолклорни танци.
  • Ориенталски танци и египетски фолклор с Мохамад Казафи и Елена Дахабея/ Professional Certification Program – Egyptian Folklore and Oriental Dance by Mohamed Kazafy and Elena Dahabeya (2019) – Теоретико-практически курс за професионалисти, посветен на ориенталския танци и египетски фолклор в традициите на школата на Махмуд Реда.
  • Множество семинари в различните стилове на ориенталския танц и египетски фолклор, както и някои фолклорни стилове от Персийския залив и Леванта с Халед Махмуд, Мохамед Казафи, Тито Сеиф, Мохамед Шахин, д-р Гамал Сеиф, Карим Гад, Юсри Шариф, Уаел Мансур, Любна Емам, Камелия, Ранда Камел, Сахар Самара (Египет), Принц Каямер (Гърция), Мерседес Нието (Унгария) и много други.