Биография

Виолета Вълчева е професионален танцьор, хореограф и инструктор по ориенталски танци. Тя е финалист в професионални категории, а на по-късен етап и съдия в международни конкурси по ориенталски танци, участва в телевизионни предавания и е гост артист на национални и международни сцени. Квалифициран преподавател с множество обучения, Виолета е основател на школа по ориенталски танци Бадрия, ръководител и хореограф на професионалната шоу бели денс група – Violeta Dance Company и създател на образователните курсове Ракс Академия. Тя е и организатор на партита и спектакли с ориенталски танци, а от 2019 г. е част от престижната международна трупа за египетски фолклор на Мохамед Казафи.

Обучение

Първата й среща с ориенталските танци е през 2010 г. на един от семинарите на Евелина Папазова. Музиката, движенията и интерпретацията на преподавателката я грабват на мига.  Около две години изучава основна техника с Евелина Папазова и асистентката й Бояна Петрова.  През 2012 г. продължава обучението си основно в чужбина като участва във фестивали, интензивни курсове и симпозиуми по ориенталски танци в Египет, Италия, Франция, Испания, Чехия, Унгария, Гърция, Сърбия, България.  Там тя посещава часовете на едни от най-добрите преподаватели, танцьори и хореографи на нашето съвремие: от Египет  – Мохамед Казафи, Халед Махмуд, Тито Сеиф, Юсри Шариф, Мохамед Шахин, Гамал Сеиф, Карим Гад, Любна Емам, Ранда Камел, Уаел Мансур, Камелия; и от други държави – Маюди Султан (Мароко), Мерседес Нието (Унгария), Несма (Испания), Елена Рамазанова (Русия), Лейла (Сърбия), Принц Каямер (Гърция), Анна Борисова (Русия) и много други.

По време на многобройните си пътувания Виолета усъвършенства техниката си и задълбочава познанията си за стиловете, произхода и историята на ориенталския танц.  Изучава класически египетски стил и съвременните му интерпретации; популярни египетски стилове – балади и шааби; фолклорни стилове от Египет (саиди, хагала, нубийски танц, гауази, бамбути, сиуа, фелахи) и традиционни за Египет танци като муашахат и танц с мелая леф;  фолклорни стилове от други части на Близкия Изток (халиджи, ираки, дабка); арабските ритми; танц със сагат; воали и други аксесоари в танца.

На сцената на Cairo! Budapest Festival, Будапеща

Част от професионалните курсове, които преминава са:

  • Пътешествие през Египет – първо и второ ниво/ Journey through Egypt – Level 1&2 (2014) – курс посветен на различните етнически и социални групи в Египет и техните танци, както и някои нетанцови ритуали с елемент на движение.
  • Шарк –  симпозиум за музика, танци и история на Египет и Арабския Залив/ SHRQ – Symposium on Middle Eastern Culture  (2014). –  Подробен списък на лекциите, може да намерите ТУК.
  • Танцовото наследство на Махмуд Реда – Интензивен фолклорен курс с Несма – първо ниво/ Mahmoud Reda Dance Legacy – Intensive Egyptian Folklore Training – Mahmoud Reda’s Technique by Nesma – Level 1 (2015) – курс посветен на изучаването на техниката на Махмуд Реда – основоположник на танцовия театър в Египет и сценичните египетски фолклорни танци.
  • Ориенталски танци и египетски фолклор с Мохамад Казафи и Елена Дахабея/ Professional Certification Program – Egyptian Folklore and Oriental Dance by Mohamed Kazafy and Elena Dahabeya (2019) – Теоретико-практически курс за професионалисти, посветен на ориенталски танци и египетски фолклор в традициите на школата на Махмуд Реда.

За да даде възможност повече заинтересовани да имат достъп до тези знания, тя създава курса Ракс Академия.

Извън обученията по ориенталски танци, Виолета е сертифициран инструктор по аеробика, каланетика и стречинг от НСА „Васил Левски“ и педагог със специалност биология от Софийски университет. Тези образования й дават разбиране за мускулните групи, анатомията на човека и правилното движение на тялото и възможността да обясни разбираемо техниката на ориенталския танц на своите ученици. Също така й помагат за изграждането на добър и работещ педагогически подход, който тя успешно прилага в часовете си. Виолета учи и говори арабски език, което е една от основните предпоставки за разбирането на културата и съответно автентичната интерпретация на танца.  Освен това тя посещава уроци по класически балет и актьорско майсторство, за които вярва, че я  развиват и обогатяват като танцьор и преподавател.

Постижения и награди

Гост артист на национални и международни сцени – може да разгледате снимки от тези участия ТУК.

Гост в телевизионни предавания по БНТ 1 („Малки истории“, „Отблизо с Мира“, „Денят Отблизо“), БТВ („Промени се“, „България Търси Талант“, „Модерно“ ) и Нова Телевизия („Почивна станция“) – виж МЕДИИ.

Гост танцьор на благотворителни фестивали и формати за културен обмен като “Ден на Африка“ (организиран съвместно от посолствата на Алжир, Египет, Мароко, Южна Африка, Либия, Палестина и почетните консули на Сейшели и Уганда), “Изток в Парка- Фестивал на езиците и културите на Азия” (организиран съвместно с “Арабис”- Асоциация за развитие на арабо -български инициативи и сътрудничество),  “Среща в парка„ – световен ден на бежанеца (организирано от Представителството в България на Върховен комисариат на ООН за бежанците с подкрепата на Столична община, Държавна агенция за бежанците, Caritas Sofia, CVS-Bulgaria.)

Артист със самостоятелна шоупрограма в множество арабски ресторанти и клубове в София в периода 2013 г. – 2018 г., както и многобройни участия на частни и корпоративни събития и чествания от 2012 г. до момента.

Танцьор в престижната международната фолклорна трупа на Мохамед Казафи – от 2019 г.

Преподавател и съдия на международния фестивал по ориенталски танци Hezz Ya Wezz  (2017). През 2015 г. е поканена за съдия на Европейска отворена купа по Бели денс.

Носител на втора награда в професионална категория на международния фестивал по ориенталски танци Ориент Ел Хоб (2014); трета награда в професионална категория и втора награда в категория за най-добра група, заедно с ученици от школа Бадрия на международния фестивал Вълшебен свят (2013).

Съорганизатор заедно с Евелина Папазова на първия български фестивал по ориенталски танци Layali Bulgaria (2013 г.)

Галерия с всички събития може да разгледате ТУК.

Преподавател и хореограф

школа по ориенталски танци Бадрия
Час по ориенталски танци, София

Виолета преподава от 2011 г. насам, като през 2014 г. създава една от първите школи за ориенталски танци, египетски фолклор и шоу бели денс в България – Бадрия (Badriya). Обучението в школата е организирано под формата на уроци в група, индивидуални занимания и интензивни семинари. През 2019 г. учащите в Бадрия са повече от 90 души, нейни ученички са победителки и финалистки в международни състезания по ориенталски танци, а някои от най-талантливите преподаватели и танцьори на българската сцена са се обучавали в школата (виж Лични истории в БЛОГ).

През 2018 г. Виолета поставя началото на Ракс Академия – учебна програма, която включва освен практически занимания и поредица от теоретични презентации за история, стилове и развитие на ориенталските танци.

През 2018 г. създава и бели денс шоу група – Violeta Dance Company, в която е танцьор, ръководител и хореограф.  Групата се състои от професионални танцьори, с които представят шоу програма с ориенталски танци на различни събития.

В методите си на преподаване Виолета успешно съчетава знанията придобити от множеството обучения по ориенталски танци и педагогическото си образование със страстта си към изкуството, танца и музиката.

Целта й като преподавател е да научи посетителките да се свъзват с тялото и женствеността си чрез танца, да изразяват себе си танцувайки. Също толкова важно за нея е да представи разнообразието от арабска музика и стилове ориенталски танци и египетски фолклор в контекста на самата култура.

Повече за промяната, която ориенталските танци могат да внесат в живота ви, вижте ТУК!

Видеа от изпълнения на ученици от школата може да разгледате ТУК

Виолета не спира да обогатява знанията и да усъвършенства уменията си, посещавайки редовно фестивали и семинари по ориенталски танци в страната и чужбина. Вдъхновена от класическия египетски танц и разнообразните фолклорни стилове, стила й на танцуване се отличава с прецизност, елегантност, мекота и дълбока емоционалност.

Нейни видеа може да разгледате във Видеогалерия.