Биография

Вярвам в любовта от пръв поглед, защото срещата ми с ориенталските танци беше точно такава. В следващите редове ще ви разкажа тази ориенталска история и като един истински артист започвам отзад напред. 😊

Play Video about violeta valcheva - orientalski tanci - video

Резултатът накратко

 • Сертифициран преподавател от двете най-престижни египетски школи в света – Ahlan Wa Sahlan и Mohamed Kazafy Certification Program
 • Основател на школа по ориенталски танци Бадрия
 • Гост танцьор и преподавател на международни и национални сцени и участник в телевизионни предавания
 • Ръководител на професионалната бели денс шоу група Виолета Денс Къмпани
 • Финалист и съдия на международни конкурси по ориенталски танци.
 • Автор на Ракс Академия – образователен курс за историята и стиловете в ориенталските танци
 • Хореограф и организатор на спектакли и партита с ориенталска тематика

Ако успях да ви заинтригувам, ето и как стигнах до тук.

Пътят на дълго и на широко...

Още като дете имах влечение към изкуството и спорта, но по онова време тези сфери не се считаха за „сериозна работа“. Години по-късно детските ми увлечения се преплетоха в най-интересната професия, която бих могла да си пожелая – танцьор, хореограф и преподавател по ориенталски танци…

Първа среща с ориенталските танци

През 2010 г. бях вече дипломиран педагог по география и биология от СУ, занимавах се активно със спорт и учих бизнес администрация в НБУ –  с други думи търсих призванието си, но нито една от трите възможности не запалваше искра в мен.

По същото време попаднах на семинар по ориенталски танци с Евелина Папазова, моята първа преподавателка. Музиката, движенията и нейната интерпретация ме грабнаха на мига и магията, която почувствах тогава е с мен и до днес.

Как започнах да преподавам

В продължение на една година изучавах основите на танца като посещавах семинарите на Евелина Папазова и уроците на нейната асистентка – Бояна Петрова.

Ентусиазмът ми бе огромен и за кратко време напреднах бързо. Имах късмет, защото попаднах на преподавател, от който научих правилна техника и това ми спести време и средства в лутане в различни школи (през 2010 г. в България само се гравитираше около темата с ориенталските танци).

От друга страна двата семестъра анатомия в СУ и тренировките по аеробика се отплатиха – двигателната култура, координацията и знанията за мускулните групи ми помагаха по-лесно да усвоя движенията.

През 2011 г. по покана на Евелина Папазова, започнах да преподавам в нейната школа „Шехерезада“. Отговорността и доверието, което ми гласуваха ме мотивира още повече да развивам таланта и уменията си. А и ориенталските танци бяха обвити в мистерия, исках да знам повече за тях и за културата. Така започнаха пътешествията ми на фестивали и обучения в Европа и Египет.

По света и у нас в търсене на знание

През годините съм посетила десетки фестивали по ориенталски танци и стотици практически уъркшопи и теоретични лекции с най-добрите танцьори и преподаватели в света. Най-силен отпечатък върху стила ми на танцуване са оставили артистите, които се придържат към автентичния египетски танц и блестят с ярка индивидуалност.

Сред тях са Мохамед Казафи, Халед Махмуд, Мохамед Шахин, Любна Емам, Гамал Сеиф, Тито Сеиф, Камелия (Египет), Принц Каямер (Гърция), Шахрзад (САЩ), Лейла (Сърбия), Маюди Султан (Мароко), Мерседес Нието (Унгария), Несма (Испания).

По време на тези пътешествия изучавах не само движения, но също и историята и стиловете в ориенталските танци. Някои от обученията, които считам,  че са особено важни за професионалното ми развитие са:

 • Пътешествие през Египет (Journey through Egypt – Level 1&2) – курс за танците и обичаите на различните етнически и социални групи в Египет.
 • ШАРК – симпозиум за музика, танци и история на Египет и Арабския Залив (SHRQ – Symposium on Middle Eastern Culture)
 • Танцовото наследство на Махмуд Реда – Интензивен фолклорен курс с Несма (Mahmoud Reda Dance Legacy – Intensive Egyptian Folklore Training by Nesma – Level 1) – обучение в техниката на Махмуд Реда – основоположник на танцовия театър и сценичните фолклорни танци в Египет.
 • Сертификационна професионална програма за ориенталски танци и египетски фолклор на Мохамед Казафи (Professional Certification Program – Egyptian Folklore and Oriental Dance by Mohamed Kazafy)
 • Обучение за преподаватели от египетската школа “Ахлян Уа Сахлян“ (Ahlan Wa Sahlan)
 • Курс за инструктор по аеробика, каланетика и стречинг в НСА „Васил Левски“ – на пръв поглед не е свързан с ориенталски танци, но всъщност танцът е нискоинтензивна практика, която се провежда по определени правила и методика.

Пътешествията ми в търсене на знание, вдъхновение и самоусъвършенстване продължават и до днес и ме водят на все по-интересни места. Благодарение на тях успях да натрупам опит и знания, с които да се утвърдя като танцьор и преподавател със собствена школа.  

Школа по ориенталски танци

През 2014 г. поставих началото на моята школа по ориенталски танци Бадрия. С гордост мога да кажа, че това е едно от най-успешните ми начинания. Школата се утвърди като място, където човек може да се забавлява и да научи ориенталските танци в целостта им – техника на движения, стилове, история, развитие.

Някои от най-успешните танцьори и преподаватели на българската сцена са започнали кариерата си от школата, а мои ученици и хореографии са носители на награди от различни международни конкурси по ориенталски танци.

Как хобито ми се превърна в професия

През 2015 г. в рамките на един месец затвориха компанията, в която работих и студиото за танци, в което преподавах. Трябваше да избера дали да поема по вълнуващия и неясен път на изкуството или по утъпканата корпоративна пътека. Любовта ми към танците ми даде смелост да следвам сърцето си и да посветя цялото си време на тях. Тогава вече представях и самостоятелни шоу програми в различни заведения в София, гостувах на различни телевизии и събития и въпреки съветите да се намеря „сигурна“ работа, избрах да живея мечтата си.

violeta valcheva - orientalski tanci - uroci

Преподавател и хореограф

Методика на преподаване

Ориенталските танци са много свързани с култура, към която принадлежат. За това чувствам отговорност да ги представя възможно най-автентично и коректно. От една страна това означава да покажа и обясня правилно техниката, от друга да разбирам културата, за да пре(по)дам наистина ориенталски танц, а не просто движения извадени от контекста.

С тази мисъл усъвършенствах преподавателските си умения и разработих собствена методика. Тя съчетава най-добрите практики от обученията ми по ориенталски танци, принципи от методика на обучението от педагогическата ми специалност в СУ и принципи на структуриране на заниманията от треньорски курс в НСА. 

Ракс Академия

През 2016 г. поставих началото на образователния курс Ракс Академия за всички ученици, които искат да вникнат в дълбочина и да погледнат отвъд красивите движения на танца. От две теми през 2016 г., курсът прерасна в обучение от 9 теоретични и практически модула през 2022.

Violeta Dance Company

През 2018 г. сформирах професионална бели денс шоу група Violeta Dance Company, на която съм ръководител и хореограф. Групата е поле за професионална изява на талантливи и целенасочени танцьори и заедно представяме шоу програма с ориенталски танци на различни събития.

Студио за ориенталски танци Бадрия

През 2020 г. сбъднах още една мечта и отворих първото студио за ориенталски танци в България. То е нашият творчески оазис, в който се развиват и преподават талантливи танцьори от школата ми. 

Към настоящия момент провеждам регулярни уроци по ориенталски танци в София за деца и възрастни на всички нива, както индивидуални, така и в група. Преподавам онлайн уроци и интензивни уъркшопи на различни теми в София и страната, гостувам като преподавател и съдия на международни събития и конкурси по ориенталски танци.

violeta valcheva - veil workshop - orientalski tanci - biografia
Уъркшоп с воал, фестивал Hezz Ya Wezz

Постижения и изяви

Няма да ви отегчавам с изреждане на безбройни имена на събития, но ще откроя тези сцени, които са ми дали най-интересен и ценен опит. А ако имате по-сериозни амбиции, считайте го за кратко резюме на множеството възможност за изява. 😊

Фестивали по ориенталски танци

Една от любимите ми сцени са международните фестивали по ориенталски танци. Това са престижни сцени с най-взискателната публика, която се състои от други танцьори и преподаватели по ориенталски танци. Фестивалите са мястото където автентичният египетски стил е най-добре приет и се оценява най-високо. Снимки и видеа от изявите ми на фестивали по света и у нас може да намерите ТУК.

Виолета Вълчева на сцената на фестивал Raqs Of Course в Кайро

Бели денс шоу

От 2013 г. до 2018 г. се изявявах като танцьор със самостоятелно бели денс шоу в почти всички арабски ресторанти и клубове в София, а изявите ми на частни събития и корпоративни мероприятия продължават и до днес. На такива събития винаги е весело, защото ставам част от най-важните житейски и празнични моменти на клиентите ми.

Трупата на Мохамед Казафи

От 2019 г. съм част от трупата за египетски фолклорни танци и ракс шарки на Мохамед Казафи. Това е много ценен опит за мен, т. като в лицето на Мохамед Казафи имам възможността да работя с хореографа на една от националните фолклорни трупи на Египет.

Форуми за културен обмен

Една от основните ми цели е да покажа, че ориенталските танци са изкуство с интересни културни корени, собствени традиции и история. За това обичам да участвам на фестивали и формати за културен обмен. Част от събитията, на които съм била гост са:

 • “Ден на Африка“ (организиран съвместно от посолствата на Алжир, Египет, Мароко, Южна Африка, Либия, Палестина и почетните консули на Сейшели и Уганда),
 • “Изток в Парка – Фестивал на езиците и културите на Азия” (организиран съвместно с “Арабис”- Асоциация за развитие на арабо – български инициативи и сътрудничество)
 • Уъркшопи по ориенталски танци, организирани от МОМ в рамките на проект „Повишаване на информираността на българското общество и мигрантските общности в България“, финансиран от Националната програма на България по фонд „Убежище, миграция и интеграция“ 2014-2020.
 • Коледен базар организиран от International Women’s Club
violeta valcheva - orientalski tanci - den na afrika
Кадър от гостуването ни на "Ден на Африка"

Телевизионни предавания и интервюта

Участията ми в различни телевизионни програми са шанс да представя красотата на ориенталските танци пред по-голяма аудитория. Сред тях са БНТ 1 („Малки истории“, „Отблизо с Мира“, „Денят Отблизо“), БТВ („Промени се“, „България Търси Талант“, „Модерно“ ), Нова Телевизия („Почивна станция“), БНР („Нощен хоризонт“ с Мая Данчева). Вижте всички участия в медии.

Благотворителни събития

Да подарим танц е най-малкото, което можем да направим в името на благородна и хуманна кауза. Изкуството прави света едно по-добро място по всички възможни начини и никога не отказвам да съм част от такива събития.

Конкурси по ориенталски танци

Конкурсите по ориенталски танци са чудесна възможност за изява пред публика и получаване на градивни коментари. Носител съм на втора награда в професионална категория на международния фестивал по ориенталски танци Ориент Ел Хоб (2014); трета награда в професионална категория и втора награда в категория за най-добра група, заедно с ученици от школа Бадрия на международния фестивал Вълшебен свят (2013).

violeta valcheva - beli dens - biografia

Какво ми дават ориенталските танци

Ориенталските танци ме накараха да повярвам в себе си и силата си да реализирам всяка моя мечта. Те ме срещнаха с интересна култура, подтикнаха ме да уча арабски език, поддържат ме в добра форма и в хармония с женствеността ми.

Любовта ми към тях ме тласка да развивам уменията си в най-различни посоки, за да бъда най-добрата версия на танцьора, преподавателя и човека, който ще ви запознае с магията на това изкуство.

Но преди всичко за мен танцът е възможност за творчество, средство с което визуализирам идея, трансформирам емоция, разказвам история. Арабската музика е невероятно красива и разнообразна, за това танцът имат много форми и стилове, с които мога да изразя всеки аспект от индивидуалността ми и всяко настроение. Чрез ориенталските танци помагам на повече хора да преоткрият таланта и богатия си вътрешен свят, както и да преживеят удоволствието и ползотворните ефекти от танца.

Ако искате да научите повече за този чуден свят, посетете моя блог.