Школа по ориенталски танци

Привличат ви красотата, женствеността и грацията в ориенталските танци? Имате нужда от щипка магия, положителни емоции и вдъхновение? Искате да танцувате и да се забавлявате в приятна компания?

Ако имате поне едно „Да“ – школа по ориенталски танци Бадрия е вашето място! Ние ще ви пренесем в приказния Ориент, за да откриете много повече от танц!

За школата

Стъпвайки на опита си като преподавател и активен участник в развитието на ориенталските танци в България, Виолета Вълчева създава школа по ориенталски танци Бадрия през 2014 г. Нашият официален рожден ден е 15.11.2014 г. – датата на първия годишен спектакъл на школата.

При нас може да посетите уроци по ориенталски танци от начинаещи до професионалисти. Нашият стремеж е да ви запознаем със света на арабските танци и култура и да споделим с вас радостта, вдъхновението и всички вълшебни ефекти от това прекрасно изкуство.  

Признание за дейността на школата са отзивите на посетителите, гостуването ни на различни сцени, наградите на ученици от международни конкурси по ориенталски танци, както и успешната реализация на най-отдадените.

Днес школата разполага със собствено студио, обзаведено в арабски стил и към нашето танцово семейство се присъединяват все повече ентусиасти, танцьори и преподаватели.

Какво означава Бадрия

Бадрия (Badriya/بدرية; ударението пада върху „и“) е старо арабско име за жена. В арабския език всяко име има конкретно значение и хората вярват, че носи определени качества на притежателя си. На български език Бадрия означава „красиво лице като пълната луна“, а в арабския свят пълната луна символизира красота. Други качества, които отговарят на това име са тайнственост, елегантност, романтичност, доброта, устойчивост. Луната е и символ на женското начало, чувствата и емоциите, свързва се с мечтите и въображението – всичко, което олицетворява ориенталския танц.

Какво казват другите за школа по ориенталски танци Бадрия

Какво казваме ние

Знаем, че всеки има различна мотивация да танцува ориенталски танци – забавление, преоткриване на женствеността, допълнително движение, изява или всичко на куп. В следващите редове ще откриете какво смятаме за важно, за да ви помогнем да достигнете целта си, независимо каква е тя. Ако философията ни резонира с вас, школата е място, където ще се чувствате добре! И така…

Научавате движенията с докато се забавлявате

Уроците се провеждат по структуриран план за обучение, което ви гарантира, че ще усвоите и най-трудните движения с лекота.

Учебната програма е разработен от Виолета Вълчева и съчетава най-добрите практики от обучения по ориенталски танци с дългогодишния й опит на преподавател по бели денс и инструктор по спортни тренировки.

Заниманията са организирани в пет нива според опита на посетителите – начинаещи І (без опит), начинаещи ІІ (с малко опит), средно напреднали, напреднали, професионалисти. Между отделните нива има приемственост и постепенно надграждане на наученото. Подробно описание на нивата ще намерите в График – уроци в група.

Преподават ви квалифицирани преподаватели

При нас ще попаднете на отдадени професионалисти, които са влюбени в това, което правят. С много търпение и позитивизъм те ще ви помогнат да овладеете този красив танц.

Виолета Вълчева

Виолета е сертифициран инструктор по ориенталски танци и египетски фолклор от две египетски школи и има зад гърба си над десет годишен опит като танцьор и преподавател. Преминава множество теоретични и практически курсове за арабски танци и е педагог по образование и сертифициран инструктор по спортни занимания от НСА. Тези знания и опит й дават възможност да обясни разбираемо техниката на танца, като едновременно я свърже с контекста на различните стилове. От голямо значение за нея е емоционалността и искрената интерпретация на музиката. За това една от основните й цели е да научи посетителките да се свържат с тялото си и да изразяват емоциите си чрез танца. Вижте нейната история ТУК.

Дайяна Цанева

Дайяна започва да танцува в школата по ориенталски танци Бадрия през 2018 г. След като преминава през всички нива се присъединява към професионалната бели денс шоу група към школата. Преминава и обучение за преподаватели с Виолета Вълчева, както и курса Ракс Академия, посветен на историята и стиловете в ориенталските танци. Дайяна продължава да се усъвършенства като посещава фестивали и уъркшопи по ориенталски танци, от където черпи знание и вдъхновение. Прочетете повече за нея ТУК.

Внимание и индивидуален подход към всеки един посетител

Заниманията се провеждат в сравнително малки групи и в рамките на часа се стараем да отделим индивидуално време на всеки един от вас. Уроците се адаптират според общото ниво на групата и нуждите на присъстващите в залата, така че да са максимално интересни и полезни за всички. Комуникацията с  преподавателите по време на урока е лесна и вашите въпроси са добре дошли. 

Забавни и интересни уроци

Арабските танци отразяват естетическите нагласи и ценностите на разноликата арабска култура и това ги прави неизчерпаем източник на интересни факти и техники на изпълнение. При тях винаги има нещо ново за разучаване и това е една от причините, поради които никога няма да доскучаят.

В школа по ориенталски танци Бадрия може да научите:

 • Класическия египетските стил ракс шарки (бели денс)
 • Популярни египетски стилове – балади и шааби
 • Египетски фолклорни/ традиционни танци – ауалим, гауази, саиди, нубийски танц, хагала, фелахи, муашахат
 • Фолклорни стилове от други части на Близки изток: халиджи, ираки, дабка
 • Арабски ритми
 • Аксесоари в танца – шамадан (свещник), сагат, стик (бастун), мелая леф, воали, крила на Изида
 • История, развитие и значими личности за танца и още много интересни подробности

Весел и игрив или чувствен и романтичен, при нас ще откриете стила, който най-добре отговаря на темперамента ви и чрез който най-добре изразявате себе си.

Изяви и постижения

Изявите пред публика са изцяло по ваше желание. Гордеем се с факта, че нашите ученици танцуват на най-различни сцени сред които:

 • Годишните спектакли и партита организирани от школата
 • Международни фестивали по ориенталски танци в страната и чужбина
 • Благотворителни форуми за културен обмен
 • Конкурси по ориенталски танци – наши ученици са носители на първи места в категории за професионалисти и аматьори на редица престижни международни конкурси
 • Violeta Dance Company – най-талантливите и отдадени дами имат възможност да се присъединят към професионалната трупа Violeta Dance Company, с която представят бели денс шоу програми на корпоративни и частни мероприятия.

Студио с ориенталски дизайн и приятелска атмосфера

Постарали сме се пътешествието ви на Изток да започне още преди да сте чули арабска музика и да сте направили първите си танцови стъпки. Студиото ни е с красив интериор, вдъхновен от Ориента. В дизайна са вплетени и красиви портрети, които всъщност са историята на ориенталския танц в картини.

Освен духа на изтока, при нас цари и приятелска атмосфера. Вярваме, че „сходни привличат сходни“ и за това в групите ще откриете свежи, отворени и интелигентни хора, с които вибрирате на една и съща ориенталска честота. 😊

Ако сте готови да изследвате приказния свят на това арабско изкуство – вижте опциите за уроци по ориенталски танци!

Ако се колебаете дали е за вас – прочетете вдъхновяващите истории на част от нашите ученици!