Легендите на арабската музика – Фарид Ал-Атраш и Асмахан

legendite na arabskata muzika - farid al atrash i asmahan - blog - orientalski tanci s violeta valcheva
Фарид Ал-Атраш (1910 - 1974) и Асмахан (1912 - 1944)

Фарид Ал-Атраш – кралят на египетския уд

Фарид Ал-Атраш (Farid Al-Atrash/  (فريد الأطرش) е една от най-значимите фигури в арабската музика на 20-ти век. Музикант, композитор, певец и актьор, той е един от „великата четворка“ на арабската музика, заедно с Ум Кулсум, Мохамед Абдел Уахаб и Абдел Халим Хафез.

Животът на прочутия артист е пълен с драматични събития и обрати, които оставят своя отпечатък върху творчеството му.

Фарид Ал-Атраш е роден в Сирия през 1910 г., майка му принцеса Алия и баща му принц Фахд Ал-Атраш са част от кралското семейство на друзите. Благородническата фамилия ръководи съпротивата срещу френските колониални сили през 1925 – 1927 г., което става причина принцеса Алия да емигрира в Кайро заедно с Фарид, брат му Фуад и сестра му Амал (известна по-късно като  певицата Асмахан).

Наследниците на кралското семейство, свикнали на безгрижен живот, са принудени сами да изкарват прехраната си в Кайро. Майката на Фарид е певица и свири на уд, а самият той, още дете, раздава флаери, продава дрехи и се захваща с каквато работа успява да намери.

Фарид Ал-Атраш получава от майка си първите уроци по уд. По това време никой от двамата не подозира, че един ден арабския свят ще нарича Фарид „краля на уда“ заради виртуозните му умения.

Фарид Ал-Атраш е приет да учи в музикална консерватория, където талантът му не остава незабелязан и мечтата му за кариера в музиката се сбъдва. Първоначално се изявява на различни частни празненства като музикант и певец, работи и в частни радиостанции и заведения, включително и известното по това време заведение на Бадия Масабни. Когато радиостанциите били национализирани, Фарид Ал-Атраш продължава изявите си в националното радио като два пъти седмично изпълнява своите песни заедно с едни от най-добрите музиканти.

Фарид Ал-Атраш – композиторът, певецът и музикантът

До края на живота си Фарид Ал-Атраш композира стотици песни. Основната част от тях са с романтична и любовна тематика, но също така има и патриотични и религиозни творби. В композициите си той се придържа към основните принципи и звучене на арабската музика, но също заимства ритми и инструменти от западната музика, както и елементи от популярните по това време в Европа фламенко и танго.

Фарид Ал-Атраш композира и редица емблематични музикални произведения за големите звезди на арабската музика на 20 в. – Асмахан (Asmahan), Файза Ахмед (Fayza Ahmed), Шадиа (Shadia) и Сабах (Sabah). Голямата му мечта била певицата Ум Кулсум да изпее негова музика.  Въпреки че привидно харесва идеята, Ум Кулсум отхвърля всички композиции, които той й изпраща.

Знаменитият арабски певец е известен още и с гласовите си импровизации – мауал. Той често започвал песните си с мауал – любим на почитателите му. Гласът му бил толкова въздействащ, че отвеждал слушателите до състояние на тараб – дарба, която малцина притежавали.

Едно от произведенията на Фарид Ал-Атраш, което свързваме с ракс шарки от времето на Златната Ера, е “Лейла”:

Фарид Ал-Атраш – актьорът

Фарид Ал-Атраш участва като актьор и певец в 33 филма и композира музиката за 52 филма. Жанровете, в които участва и твори, са комедия, драма и мюзикъл.

Фарид Ал-Атраш дебютира в киното през 1941 г. заедно със сестра си Асмахан във филма „Триумф на младостта“, в който играе главната роля и е композитор на цялата музика. Бързият успех и славата на младата звезда го подтикват към бурен нощен живот, любовни афери и хазарт. Не след дълго натрупва огромни дългове, а през 1944 г. губи и сестра си Асмахан в автомобилна катастрофа. В този мрачен период от живота му започва любовната му авантюра с една от най-известните танцьорки на египетското кино – Самия Гамал. Звездната двойка участва заедно в няколко филма, сред които:

  • Don’t Tell Anyone, 1952
  • Come Say Hi, 1951
  • Last Lie, 1950
  • I Love You, 1949
  • Miss Devil, 1949
  • Love of My Live, 1947

Фарид Ал-Атраш и Самия Гамал във филма “Miss Devil”, 1949 г.  Музиката се казва Kahramana и е композирана от Фарид Ал-Атраш.

След раздялата си със Самия Гамал, Фарид Ал-Атраш продължава да се снима в множество успешни продукции с други звездни танцьорки и актриси. Във филмите често играе собствените си любовни истории, в които героят му е тъжен самотен певец, обречен на невъзможна любов.

Фарид Ал-Атраш – тъжният влюбен герой на арабската музика

Фарид Ал-Атраш вярва, че истинският артист не е роден за брак и че бракът убива творчеството. Не е ясно дали това негово убеждение е следствие или причина всичките му любовни трепети да завършват с разочарование.

За голямата любов на живота му е спрягана танцьорката Самия Гамал. Легендите разказват, че причина за раздялата е не друг, а самият Крал Фарук. Кралят считал, че връзката между Фарид Ал-Атраш и Самия Гамал не може да приключи с брак защото певецът е от благородническо потекло за разлика от Самия Гамал. Други твърдят, че Крал Фарук е бил привлечен от Самия Гамал. Каквато и да е причината, двойката приключва любовния си роман и през 1951 г. Самия вече има нов годеник.

Друга известна любовни афера на Фарид Ал-Атраш е с последната египетската кралица Нариман – съпругата на споменатия вече Крал Фарук. След революцията през 1952 г. Крал Фарук абдикира от престола и напуска Египет в изгнание. Нариман се развежда с него и се връща в Египет. Връзката й с Фарид Ал-Атраш е в центъра на светските хроники. Семейството й обаче счита, че той не е подходяща партия и любовта им приключва.

Фарид Ал-Атраш предлага брак на друга известна певица и актриса – Шадиа. Годежът не прираства в съвместен живот, понеже именитият певец се отказва поради опасението, че влошеното му здраве ще я остави млада вдовица.

Певецът преосмисля отношението си към брака и се сгодява отново с надеждата да създаде семейство. Тази любовна история също завършва трагично, защото през 1974 г., няколко месеца преди сватбата, Фарид Ал-Атраш почива от сърдечна недостатъчност в болница в гр. Бейрут.

Фарид Ал-Атраш остава в историята като един от четиримата най – даровити и обичани музиканти в Арабския свят. За огромния му талант свидетелства и факта, че успява да изгради името си по времето когато на сцената са звездите Ум Кулсум и Мохамед Абдел Уахаб. Фарид Ал-Атраш е един от артистите, които все още са ненадминати по слава в Арабския свят и принос към арабската музика.  Плейлиста с избрани негови песни може да намерите ТУК.

Асмахан – единствената истинска конкуренция на Ум Кулсум

Амал Ал-Атраш е родена през 1912 г. в Сирия. Тя е по-малката сестра на Фарид Ал-Атраш и става известна с артистичния псевдоним Асмахан (Asmahan/ اسمهان). Мнозина считат, че в началото Асмахан засенчва брат си с вокалните си способности и красотата си. Тя била и единствената сериозна конкурентка на звездата Ум Кулсум.

Започва кариерата си в тийнейджърска възраст като изпълнява и записва песни на едни от най-популярните тогава композитори. Асмахан придружава Фарид Ал-Атраш и пее заедно с него в заведенията в Кайро. Популярността й нараства, но професията на артист се считала неподходяща за жена, още повече с нейната синя кръв. Поради тази причина семейството й настоява да се омъжи за неин братовчед, също наследник на друзите. Асмахан се завръща в Сирия заедно със съпруга си, но няколко години по-късно се развеждат и тя се мести отново в Кайро, за да продължи с кариерата си на певица.

През 1944 г. Асмахан загива в катастрофа. Смъртта й дава повод за различни слухове. Журналисти твърдят, че е била замесена в шпионаж и е убита от тайните служби, други считат, че скандалният й личен живот може да има връзка със смъртта й.

Въпреки кратката си кариера Асмахан е запомнена като една от най-известните арабски певици в края на 30-те и 40-те години.  

Asmahan – Ya habibi Taala Elhaani

Фарид Ал-Атраш и Асмахан живеят и творят по времето на Златна Ера на египетското кино. Очарователен период от историята на изкуствата в Египет, който дава на света едни от най-добрите музиканти, актьори и певици от Египет и арабския свят. Това е и времето, когато се повяват първите звезди на ракс шарки.

Ако искате да научите повече за Златната Ера, вижте ТУК.

Легендите на арабската музика – Фарид Ал-Атраш и Асмахан
Обратно към категория - Арабска музика